Δεν καταργείται το αυτοδιοίκητο των Ομοσπονδιών, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής και προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ουδεμία επέμβαση στα θέματα διοίκησης των Ομοσπονδιών.

Αυτοδιοίκητο, όμως, όπως ο ίδιος τονίζει, δεν σημαίνει αυτονόμηση από το Κράτος και τους μηχανισμούς ελέγχου.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, ο υφυπουργός σημειώνει ότι «εάν κάποιοι παρερμηνεύσουν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, θα εκπλαγώ και θα αντιδράσουμε κατά τον τρόπο που περιγράφει ο νόμος. Εγώ πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνουμε, για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα βρει συμμάχους» λέει.

Όσον αφορά στο υπό ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο, που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στο οποίο αντιμετωπίζονται καταρχήν τα φαινόμενα βίας, σημειώνει ότι έχουν σταλεί προτάσεις από τη FIFA και την UEFA. Όμως το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παραιτηθεί προς όφελος πειθαρχικών οργάνων ιδιωτικών φορέων, δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να ασκεί αυτοδυνάμως.

Η συνέντευξη του κ. Κοντονή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν πιστέψουμε τις εφημερίδες, η Πολιτεία -όχι εσείς προσωπικά- είστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την ΕΠΟ μετά την απόφασή σας να καταργήσετε το αυτοδιοίκητο. Μια κίνηση που μπορεί όμως να προκαλέσει και τον αποκλεισμό των ελληνικών συλλόγων και της εθνικής ομάδος από ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση, ούτε πρόθεση έχει, ούτε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται, σχετικά δηλαδή με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου μιας εκ των πολλών αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας. Αντιθέτως, το αυτοδιοίκητο θέλουμε να υπάρχει και να λειτουργεί ουσιαστικά. Αλλά το αυτοδιοίκητο. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Το αυτοδιοίκητο λοιπόν ούτε καν διανοούμεθα να το πειράξουμε, διότι θέλουμε όλες οι ομοσπονδίες να αυτοδιοικούνται. Και θα δείτε και στην πράξη, ότι ουδεμία επέμβαση η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει στα θέματα διοίκησης των Ομοσπονδιών. Άλλο είναι όμως το αυτοδιοίκητο και άλλο είναι η αυτονόμηση από το κράτος, τους μηχανισμούς ελέγχου και ούτω καθ’ εξής. Άλλο είναι το ένα, άλλο είναι το άλλο».

Υπάρχουν αντιδράσεις από την FIFA ή την UEFA για το θέμα ή έχει έρθει κάποια επιστολή επίσημη ίσως στο γραφείο σας μέχρι τώρα;
«Έχει έρθει μια επιστολή που θέτει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το υπό ψήφιση την άλλη εβδομάδα αθλητικό νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο δηλαδή που αντιμετωπίζει σε πρώτη φάση τα φαινόμενα βίας με μέτρα. Έχω εξηγήσει κατ’ επανάληψη στη FIFA και στην UEFA ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να παραιτηθεί, προς όφελος πειθαρχικών οργάνων ή άλλων οργάνων ιδιωτικών φορέων, δικαιωμάτων τα οποία πρέπει ν’ ασκεί αυτοδυνάμως. Ως εκ τούτου, η συζήτηση επ’ αυτών των θεμάτων και των διευκρινίσεων που έχουμε δώσει, θεωρώ ότι έχει καλύψει το μέγιστο μέρος. Αλλά και πάλι ορισμένες παρατηρήσεις οι οποίες έχουν γίνει και τις οποίες κρίνουμε ή θα κρίνουμε ότι είναι εποικοδομητικές και βοηθάνε την όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της βίας θα ενταχθούν στη συζήτηση».

Πάντως για να κλείσουμε αυτό το θέμα, δεν φοβάστε αποκλεισμό των ομάδων μας από τις διεθνείς διοργανώσεις;
«Κοιτάξτε. Εάν κάποιοι παρερμηνεύσουν αυτό το οποίο εμείς προσπαθούμε να κάνουμε και νομοθετούμε προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν αποφάσεις και τότε ειλικρινά σας λέω θα εκπλαγώ και μάλιστα θα αντιδράσουμε κατά τον τρόπο που περιγράφει ο νόμος. Εγώ δεν πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, και δη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα βρει αντιπάλους. Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι θα βρει συμμάχους και όλοι θ’ αντιληφθούν ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται ακριβώς στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της κάθαρσης. Δεν πιστεύω ποτέ ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες θέλουν να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια. Και περισσότερο βέβαια, αλλά τα τελευταία εννέα χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί πάρα πολύ ως προς τις αρνητικές του πτυχές. Αυτή την ώρα, η ελληνική δικαιοσύνη ασχολείται με δυο περιπτώσεις σοβαρότατες, που οι ίδιοι οι εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει ως εγκληματικές οργανώσεις».

Αναφέρεστε στα στημένα προφανώς: «Είναι τα στημένα παιχνίδια είναι και οι κλήσεις τις οποίες δίνουν οι δικαστικοί. Δηλαδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και καλούνται σε απολογία στον τακτικό ανακριτή παράγοντες της ΕΠΟ, μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων, ποδοσφαιριστές, προπονητές, πάρα πολύς κόσμος. Εγώ εύχομαι σε όλους ν’ αποδείξουν την αθωότητά τους. Αλλά είναι πάρα πολύ για μια χώρα, σαν την Ελλάδα, η Δικαιοσύνη ν’ ασχολείται με τόσο σοβαρές περιπτώσεις από το ποδόσφαιρο. Για ένα χρονικό διάστημα εννέα ετών, που ισχύει αυτό το κακώς νοούμενο αυτοδιοίκητο. Γιατί αυτό δεν είναι αυτοδιοίκητο, το οποίο προσπαθούν ορισμένοι να περιχαρακώσουν. Θα πρέπει να δούμε και σε βάθος χρόνου πως λειτούργησε η υφιστάμενη νομοθεσία και τι παρήγαγε. Αυτό που έχει παραχθεί αυτά τα χρόνια είναι απολύτως αρνητικό. Και πρέπει να το διορθώσουμε».

Κύριε υπουργέ να πάμε σε μερικά συγκεκριμένα ζητήματα. Ηλεκτρονικό εισιτήριο. Προκύπτουν εμπόδια στο ν’ αναλάβουν οι ίδιες οι ΠΑΕ ή οι ιδιοκτήτες των γηπέδων το κόστος εγκατάστασης του συστήματος επιτήρησης, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κλπ. Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να ξεπεράσετε τα όποια εμπόδια για να λειτουργήσει επιτέλους και στα ελληνικά γήπεδα το σύστημα της ηλεκτρονικής επιτήρησης και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου; Και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι;
«Προσέξτε. Εδώ είναι το θέμα. Οι φορολογούμενοι κατά το παρελθόν, όταν είχαμε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είχαν επιβαρυνθεί με αυτή τη δαπάνη. Και ενώ οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν δυστυχώς περί τα 13-14 εκατ. ευρώ έπεσαν στη μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρησης, και δεν έχει τοποθετηθεί σήμερα και δεν υπάρχει τίποτα στα γήπεδα. Η Πολιτεία, λοιπόν, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Κατά τη γνώμη μου κακώς είχε ο φορολογούμενος επωμισθεί αυτό το βάρος. Σήμερα, λοιπόν, από τη στιγμή που οι ΠΑΕ, οι διοργανώτριες αρχές και όλοι αυτοί δεν έκαναν τίποτα επί τόσα χρόνια, δεν αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα που τους έδωσε η Πολιτεία, είναι υπεύθυνες οι ίδιες να εγκαταστήσουν αυτά τα συστήματα. Συστήματα που έχουν να κάνουν με το θέμα της βίας και με το θέμα της φοροδιαφυγής. Το κόστος θα το αναλάβουν οι ίδιοι και οι ίδιοι θα είναι χρήστες αυτών των συστημάτων. Δεν μπορεί να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης μια ζωή για να κάνουν χρήση ανώνυμες εταιρείες. Ανεξάρτητα αν είναι ποδοσφαιρικές ή άλλου τύπου».

Για τις μικρότερες ΠΑΕ που δεν έχουν εκ των πραγμάτων την οικονομική δυνατότητα, μήπως θα υπάρξει κάποια ειδική μέριμνα γι αυτές; «Όχι. Νομίζω όλες οι ΠΑΕ μπορούν ν’ ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος και σε κάθε περίπτωση υπεύθυνες είναι οι διοργανώτριες αρχές που μπορούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Κύριε υπουργέ για το θέμα της βίας στα γήπεδα, που βέβαια συνδέεται με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας προέκυψαν, ίσως ένα- δυο, σοβαρά κρούσματα βίας στα ελληνικά γήπεδα. Αναγκαστήκατε να πάρετε μέτρα όπως η ματαίωση αγωνιστικής των πρωταθλημάτων. Είχε αποτέλεσμα τελικά αυτή η απόφαση; Θα συνεχίσετε την ίδια τακτική αν υπάρξει νέο σοβαρό κρούσμα και τι θα πράξετε; «Κοιτάξτε. Αυτά τα μέτρα τα προέβλεπε ο προηγούμενος, ψηφισμένος νόμος από τη Βουλή εδώ και αρκετά χρόνια. Θεωρούμε ότι τα μέτρα που πήραμε, τη στιγμή που τα πήραμε και για το λόγο που τα πήραμε, είχαν άμεση ανταπόδοση. Διότι από το σημείο εκείνο δεν είχαμε τα επεισόδια που είχαμε δει πριν, τουλάχιστον στα γήπεδα της επαγγελματικής κατηγορίας. Υπήρξε ένα χρονικό διάστημα, κατά το οποίο και η κυβέρνηση μπόρεσε να αξιολογήσει τις καταστάσεις αυτές και να νομοθετήσει. Θωρούμε ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα μέτρα είχαν άμεσο αποτέλεσμα, ιδίως στην κατεύθυνση να μην συμβούν τα χειρότερα. Και το τονίζω αυτό το πράγμα».

Κύριε υπουργέ να πάμε λίγο στα οικονομικά θέματα. Οι Ομοσπονδίες, λόγω των απανωτών μειώσεων στις επιχορηγήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυρίως, αναγκάστηκαν να κόψουν συμμετοχή αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε αθλητές που πλήρωναν μόνοι τους τα έξοδα. Πως θα κινηθείτε δεδομένου ότι είμαστε σε μια προ-ολυμπιακή χρονιά; «Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Οικονομία και νοικοκύρεμα σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ που θα αποδώσουμε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στις ομοσπονδίες οι οποίες καλλιεργούν και ολυμπιακά αθλήματα και πράγματι είμαστε σε μια προ-ολυμπιακή χρονιά. Θέλω όμως να πω το εξής: Εμείς διαχειριζόμαστε κονδύλια που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο οποίος για τον αθλητισμό είναι κατά 12 εκατ. ευρώ μικρότερος. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα από την αρχή με βάση αυτό που παραλάβαμε. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε ό,τι υπάρχει και με έναν ορθολογισμό και με μια ισοκατανομή στις Ομοσπονδίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, που είναι νοικοκυρεμένες και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα χρήματα. Γιατί αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού και κάνουν και τεράστιες περικοπές από τα έξοδα της ίδιας της Γενικής Γραμματείας. Θέλω να σας τονίσω ότι με δική μου απόφαση, ενώ είχε προγραμματιστεί ένα ταξίδι μου σε ένα διεθνές φόρουμ στο Σότσι της Ρωσίας, δε θα γίνει αυτό το ταξίδι για να εξοικονομήσουμε ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα, για να τα αποδώσουμε στις ομοσπονδίες που τα έχουν ανάγκη. Δημιουργούμε δηλαδή από τώρα έναν κουμπαρά, όπου συγκεντρώνουμε ό,τι χρήματα μπορούμε. Θα ζητήσουμε και έκτακτη επιχορήγηση, ακριβώς επειδή είμαστε σε προ-ολυμπιακή χρονιά, για να μπορέσουν οι Ομοσπονδίες ν’ ανταπεξέλθουν. Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει σοβαρό θέμα διαχείρισης των χρημάτων από τις Ομοσπονδίες. Όχι απ’ όλους βέβαια, από ορισμένες. Έχουμε εντοπίσει ορισμένα προβλήματα και πιστεύουμε ότι θα διορθωθούν και ότι θα υποδειχθεί ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη».

Κύριε υπουργέ δυο ερωτήσεις και κλείνουμε. Εγκαταστάσεις. Λόγω των περικοπών τα προηγούμενα χρόνια πολλές εγκαταστάσεις υπολειτουργούν ή έκλεισαν εντελώς. Δε γίνεται συντήρηση, δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας: «Αυτό που λέτε είναι το σημαντικό. Ότι δε γίνεται συντήρηση. Παραλάβαμε εγκαταστάσεις οι οποίες είναι σε κακή κατάσταση όσον αφορά τη συντήρηση και προσπαθούμε κάποια χρήματα που εξοικονομούμε να τα δώσουμε στις διοικήσεις αλλά και εδώ δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα. Σε τουλάχιστον δυο περιπτώσεις, από τις πολύ λίγες που έχουν ελεγχθεί αυτό το χρονικό διάστημα των 60 ημερών περίπου που είμαστε στη διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε διαπιστώσει πράγματα τα οποία εκφεύγουν της φαντασίας. Τέτοια κακοδιαχείρηση και τέτοια προσβολή της διαδικασίας χρηστής διοίκησης δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχει. Ήδη έχω στείλει έναν φάκελο στον Εισαγγελέα, από τους τέσσερις – πέντε ελέγχους που έχουν γίνει, και ετοιμάζεται τη Δευτέρα να φύγει κι άλλος».

Μπορούμε ν’ ανακοινώσουμε σε ποιες περιπτώσεις: «Έχω ανακοινώσει τη μια, είναι για το χιονοδρομικό κέντρο στη Βέροια. Τη δεύτερη θα την ανακοινώσω τη Δευτέρα, μόλις συγκροτηθεί ο φάκελος που θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα».

Μας ρωτούν πολλοί φίλοι για το κλειστό γυμναστήριο της Παιανίας. Έχει κλείσει γιατί δεν είχε άδεια. Έχει εγκαταλειφθεί. Το έχουν κατακλέψει. Ακόμη και οι καλωδιώσεις έχουν κλαπεί. Υπάρχει σχετική μέριμνα να ξανανοίξει για να δοθεί στο βόλεϊ και στο στίβο; «Για το κλειστό της Παιανίας και εγώ έχω ενημερωθεί. Έχω δει φωτογραφίες. Ειλικρινά σας λέω, αν πάτε και το δείτε σήμερα και αντιμετωπίσετε την εικόνα που έχω και εγώ υπόψη μου, θα σας έρθουν δάκρυα στα μάτια. Δυστυχώς, δαπανήθηκαν εκατομμύρια εκατομμυρίων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραδόθηκαν στο έλεος του Θεού. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, για να χρηματοδοτηθεί μέχρις ενός ορίου η αποκατάσταση αυτών των ζημιών και θα πρέπει και ο δήμος να αναλάβει επιτέλους κάποιες ευθύνες. Και όσον αφορά στη φύλαξη και όσον αφορά στη λειτουργία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει το Γυμναστήριο, να έχουν γίνει σε αυτό το Γυμναστήριο αγώνες κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, να έχουν γίνει πανελλήνια πρωταθλήματα κλειστού στίβου και από ένα σημείο και μετά να έχει παραδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου λεηλασία. Ειλικρινά σας λέω ότι δεν ξέρω αν αυτά τα πράγματα που περιγράφουν, συμβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πολιτισμένου κόσμου. Δεν ξέρω. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορούν να συμβαίνουν».

Κύριε υπουργέ μια τελευταία ερώτηση για το θέμα του ντόπινγκ. Οι συνεχείς οικονομικές μειώσεις τα προηγούμενα χρόνια έχουν φέρει και παρενέργειες στον τομέα του ελέγχου του ντόπινγκ. Μειώθηκαν τα ποσά που χορηγούνταν για την καταπολέμησή του. Οι έλεγχοι δεν έχουν την ακρίβεια που είχαν παλαιότερα. Πως θα επιτύχετε την αναβάθμιση του αντι-ντόπινγκ ελέγχου στη χώρα; «Έχετε δίκιο ότι το θέμα συνδέεται με τη χρηματοδότηση. Το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015 για τους ελέγχους ντόπινγκ, δεν ήταν αποκλειστικός της λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ. Θα έλεγα ότι ήταν αποκαλυπτικός της πρόθεσης της προηγούμενης κυβέρνησης, στην ουσία να κλείσει το ΕΣΚΑΝ. Επομένως αυτό που κάνανε ήταν κατά πρώτον με την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, ο ΕΣΚΑΝ να έχει μια μεγαλύτερη ροή χρηματοδότησης, ούτως ώστε να ανταποκριθεί σε έξοδα και σε υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Το σημαντικό είναι ότι αν συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση έτσι όπως την είχε προδιαγράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, ο ΕΣΚΑΝ θα έχανε ακόμα και την άδεια από το διεθνές γραφείο που εποπτεύει όλες αυτές τις δραστηριότητες. Και καταλαβαίνετε τι πρόβλημα μεγάλο θα υπήρχε στον ελληνικό αθλητισμό να μην είχαμε εργαστήριο εδώ στην Ελλάδα να λειτουργεί κανονικά. Αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα. Νομίζω ότι τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την κανονικότητα και έχει αρθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Όμως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και θα το εξαντλήσουμε».