«Σφαίρα» επιβίωσης σε παγόβουνο της Γροιλανδίας

Μέσα σε μια ειδική σφαίρα επάνω σε παγόβουνο που πλέει βορειοδυτικά της Γροιλανδίας, αναμένεται να κλειστεί ο ιταλός εξερευνητής Αλεξ Μπελίνι. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Adrift, ο 36χρονος Μπελίνι θα παραμείνει στην απομόνωση της σφραγισμένης «φούσκας» για έναν ολόκληρο χρόνο με σκοπό να μελετήσει τη διαδικασία του λιωσίματος του παγόβουνου κυριολεκτικά κάτω από τα πόδια του, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

'.https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uLu_S77YVlQ.'

Μέσα σε μια ειδική σφαίρα επάνω σε παγόβουνο που πλέει βορειοδυτικά της Γροιλανδίας, αναμένεται να κλειστεί ο ιταλός εξερευνητής Αλεξ Μπελίνι. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ Adrift, ο 36χρονος Μπελίνι θα παραμείνει στην απομόνωση της σφραγισμένης «φούσκας» για έναν ολόκληρο χρόνο με σκοπό να μελετήσει τη διαδικασία του λιωσίματος του παγόβουνου κυριολεκτικά… κάτω από τα πόδια του, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, η περιπετειώδης αποστολή θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2016. Η κάψουλα διαμέτρου τριών μέτρων, θα διαθέτει ατσάλινο σκελετό και θα είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικό, αλλά παράλληλα ελαφρύ υλικό, ώστε να διαφυλάσσει τη σωματική ακεραιότητα του Μπελίνι και να μπορεί να επιπλέει στο νερό. Μέσα σε αυτήν θα υπάρχει μια θέση, όπου ο Μπελίνι θα προσδένεται με ειδικές ζώνες ασφαλείας, προμήθειες για τη 12μηνη παραμονή του, όπως επίσης και εξοπλισμός γυμναστικής για τη διατήρηση της σωματικής του υγείας.

Καταγράφοντας την καταστροφή

Κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του στην κάψουλα επιβίωσης, ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα έχει την ευκαιρία να καταγράφει ενδελεχώς τις μεταβολές που προκύπτουν κατά το λιώσιμο των πάγων γύρω του.

«Η συγκεκριμένη περιπέτεια έχει να κάνει με την αναμονή ενός συμβάντος: στην προκειμένη περίπτωση το λιώσιμο του παγόβουνου» αναφέρει ο Μπελίνι. «Από την αρχή γνώριζα ότι όφειλα να περιορίσω τους κινδύνους πίσω από το εν λόγω εγχείρημα. Για παράδειγμα, κατά το λιώσιμό του ένα παγόβουνο μπορεί να πραγματοποιήσει βουτιά στο νερό και να γυρίσει ανάποδα».

Ο σχεδιασμός της κάψουλας φέρει την υπογραφή του αεροναυπηγού μηχανικού Τζούλιαν Σαρπ, ιδρυτή της εταιρείας Survival Capsule, με αντικείμενο τη δημιουργία σφαιρών επιβίωσης για ζώνες καταστροφών οι οποίες κινδυνεύουν π.χ. από τσουνάμι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk