Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν θα δεχθεί μια συνολική συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, αν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Αν δεν υπάρξει τέλος στις κυρώσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτική ομιλία του από τη βόρεια πόλη Ραστ.

«Η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων και μια υπογεγραμμένη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει δήλωση ακύρωσης των επαχθών κυρώσεων σε βάρος του μεγάλου έθνους του Ιράν».

Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα του αμερικανικού Κογκρέσου να αναθεωρήσει μια συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία για το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ.

«Εμείς διεξάγουμε συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις, όχι με το Κογκρέσο», υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι το Ιράν επιθυμεί να τερματιστεί η απομόνωσή του έχοντας «εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τον κόσμο και όχι αντιπαράθεση».

«Η συμφωνία είναι πολύ κοντά. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση να επιτευχθεί με την αμοιβαία κατανόηση και την προσέγγιση, όχι με πιέσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερις ισπανικές εφημερίδες, σύμφωνα με την El Pais.

«Πάντα ήμασταν ένας λαός ειρηνικός και μπορεί να μας ζητηθεί να υπογράψουμε μια συμφωνία στην οποία βρισκόμαστε κοντά, αλλά όχι να αποποιηθούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, το Ιράν θα λάβει μέτρα την ίδια ημέρα. Η άλλη πλευρά θα πρέπει να κάνει το ίδιο», τόνισε σύμφωνα με την ABC.

«Αυτό μπορεί να χρειαστεί μερικές εβδομάδες ώστε να επιτραπεί στις δύο πλευρές να προετοιμάσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά οι κυρώσεις θα αρθούν την ίδια ημέρα κατά την οποία η συμφωνία θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας», διευκρίνισε σύμφωνα με την El Pais, εκτιμώντας ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό, αφήνοντας στην άκρη τις «πιέσεις».

«Όλος ο κόσμος θέλει μια συμφωνία στο Ιράν, αλλά μια καλή συμφωνία. Ουδείς είναι έτοιμος να δεχτεί συμφωνία που θυσιάζει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Ζαρίφ σύμφωνα με την El Mundo.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει τίποτε να φοβάται από το Ιράν, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ισραηλινού κράτους, όπως έχει απαιτήσει το Τελ Αβίβ.

«Ο Ομπάμα απέρριψε (την ισραηλινή απαίτηση), ενώ εγώ ούτε που μού χρειάζεται να αποκλείσω μια πρόταση τόσο γελοία», τόνισε σύμφωνα με το ABC. «Αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πίστευε πράγματι ότι συνιστούμε απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ, τότε θα ένιωθε ανακούφιση απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή, το δικό του ατομικό οπλοστάσιο είναι αυτό που τελούσε υπό διερεύνηση», τόνισε.