Οι κάτοικοι της Γαύδου σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή έχουν κινητοποιηθεί από το μεσημέρι της Μ.Πέμπτης, προκειμένου να προσφέρουν φιλοξενία στους περίπου 200 -τελικά- μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε βραχώδη ακτή του νησιού.

Οι μετανάστες μεταφέρονται σταδιακά από την παραλία Τρυπητή, όπου και εντοπίστηκαν, στο Καστρί, την πρωτεύουσα της ακριτικής Γαύδου. Ωστόσο, το έργο της μεταφοράς τους είναι δύσκολο, καθώς η απόσταση από την παραλία της Τρυπητής μέχρι το Καστρί είναι αρκετά μεγάλη και το μονοπάτι ανηφορικό, ενώ και οι μετανάστες είναι εμφανώς εξαντλημένοι.

Μέχρι να αποφασιστεί πού και με τι μέσο θα μεταφερθούν, καθώς για την ώρα υπάρχει προσέγγισης σκάφους λόγω καιρού, οι μετανάστες θα βρουν στέγη στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου, ενώ για τη σίτισή τους φροντίζουν οι κάτοικοι του νησιού.

Μετά από επικοινωνία της δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλίνικου με την αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπήρξε δέσμευση πως θα σταλεί ελικόπτερο με εφόδια και σκηνές, προκειμένου να διαμείνουν οι μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βραχώδη ακτή εντοπίστηκε λέμβος, με την οποία εκτιμάται ότι αποβιβάστηκαν οι μετανάστες, ενώ μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.

Παράλληλα με την επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών στο Καστρί συνεχίζονται οι έρευνες για τον τυχόν εντοπισμών και άλλων.