Η Αθήνα ζήτησε πάλι από την ευρωζώνη να της διαθέσει οικονομική βοήθεια, ώστε να μην οδηγηθεί σε αθέτηση πληρωμών, με τους εταίρους της, ωστόσο, να ζητούν αναβαθμισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να απελευθερώσουν κεφάλαια, είπαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της ΕΕ, αναφερόμενοι στη συνεδρίαση του EWG, σύμφωνα με το Reuters.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρξε έντονη δήλωση ότι οι συνθήκες ρευστότητας στη χώρα είναι άσχημες και έκκληση για απελευθέρωση κάποιου είδους οικονομικής ενίσχυση πριν το Eurogroup της 24ης Απριλίου», είπε αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφερόμενος στη συνάντηση τεχνοκρατών των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες.

«Αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει -δεν υπάρχει διάθεση για την παροχή βοήθειας πριν σημειωθεί πρόοδος στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Την πληροφορία για ελληνική αναφορά στο πρόβλημα ρευστότητας επιβεβαιώνουν -χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιούν τόσο δραματικούς τόνους- και διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες που επισημαίνουν ότι ο έλληνας εκπρόσωπος στο EWG, Ν.Θεοχαράκης, όντως ξεκαθάρισε στους συνομιλητές τους ότι το Ελληνικό Δημόσιο καλύπτει οριακά τις ανάγκες του έως και τις 24 Απριλίου. Ωστόσο, ως προς την ακριβή ημερομηνία που στεγνώνουν τα κρατικά ταμεία πρέπει να υπάρχει μια επιφύλαξη, αφού ομολογουμένως δηλώσεις τέτοιες είναι και ένα μέσο πίεσης για λήψη αποφάσεων στο Eurogroup.

Την ίδια στιγμή το Spiegel αναφέρει ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε «πραγματικά αδειάζουν τα ταμεία» της Ελλάδας, που σήμερα, Μ.Πέμπτη, πάντως πληρωσε κανονικά τη δόση του ΔΝΤ παρά τα όσα κινδυνολογικά είχαν ειπωθεί και γραφεί.

Αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και ότι μαζεύει πολύ δύσκολα τα λεφτά για την κάλυψη των υποχρεώσεων της. Ενδεικτικές της δυσκολίας είναι αλλωστε και οι κατά καιρούς δηλώσεις υπουργών περί αναβολής της αποπληρωμής χρέους στο ΔΝΤ.

Η έκδοση εντόκων γραμματίων έδωσε στην Ελλάδα λίγο χρόνο, προσθέτει το Spiegel, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι τις 24 Απριλίου», καθώς -όπως λέει επικαλούμενο πηγές σε Βρυξέλλες και Αθήνα- αποφάσεις του Eurogroup για ενδεχόμενη εκταμίευση νέων δόσεων δεν αναμένονται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Ενθαρρυντικό είναι πάντως ότι συνεχώς αυξάνονται οι πληροφορίες για βελτίωση του κλίματος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών. Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ στο Reuters «το κλίμα ήταν καλύτερο από την τελευταία φορά, αλλά επί της ουσίας δεν υπήρξε κάτι διαφορετικό».