Οι επιχειρήσεις στη Γαλλία θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερες φορολογικές εκπτώσεις για τις επενδύσεις τις οποίες θα κάνουν, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα με σκοπό να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και να επιταχυνθεί η αργή ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας.

Η έλλειψη επιχειρηματικών επενδύσεων συνεχίζει να αποτελεί ανασχετικό παράγοντα, παρά τη βελτίωση των προοπτικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης σε μια συγκυρία κατά την οποία οι καταναλωτικές δαπάνες και οι εξαγωγές αυξάνονται.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια για φορολογικές εκπτώσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας τόνωσης των επενδύσεων, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Ένα από τα μέτρα-κλειδιά θα είναι πως θα επιτρέπεται στις εταιρείες να μειώνουν έως και κατά 140% τις λογιστικές εγγραφές της αξίας των επενδύσεων που κάνουν σε πάγια κεφαλαιουχικά στοιχεία και διαρκή αγαθά (μηχανές, ρομπότ, κ.λπ.) από σήμερα ως τον Απρίλιο του 2016, ώστε οι φόροι που καταβάλλουν να είναι χαμηλότεροι.

Εξάλλου στις τοπικές αρχές θα αποδίδεται ταχύτερα ο φόρος προστιθέμενης αξίας που καταβάλλεται για τις επενδύσεις που κάνουν σε δημόσια έργα, ενώ ορισμένες φορολογικές εκπτώσεις για κατασκευαστικά και στεγαστικά έργα θα παραταθούν.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου, πολυετούς δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο παρουσιάζεται επίσημα σήμερα. Βάσει του σχεδίου αυτού, η Γαλλία θα επιδιώξει μικρότερη μείωση του διαρθρωτικού της ελλείμματος το 2016 και το 2017 από αυτήν που της ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά τις μεγάλες ήττες που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στις νομαρχιακές εκλογές αυτού του μήνα, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ θα λάβει το ταχύτερο μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης. Πάντως, στις πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν περιλαμβάνονται μέτρα για την απασχόληση.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις και οι απολύσεις προσωπικού, αλλά η προοπτική της προώθησης τομών σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συμβάσεις εργασίας μοιάζει να απομακρύνεται, σύμφωνα με συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Η μείωση της γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας είναι ανάμεσα στις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δει να εφαρμόζονται στη Γαλλία.
Ένα σχέδιο νόμου το οποίο είχε περιέλθει σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς περιέχει πρόνοιες για τη μείωση μέρους της γραφειοκρατίας.

Το νομοσχέδιο αυτό πάντως, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την 22η Απριλίου, δεν προβλέπεται να μειώσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία —σύμφωνα με ενώσεις εργοδοτών— προσκόπτουν την ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν από 50 εργαζόμενους και πάνω.

Στα επίσημα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (Institut national de la statistique et des etudes economiques, INSEE) περιέχεται η πρόβλεψη ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων θα παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητες το α΄ τρίμηνο του 2015 και θα καταγράψουν οριακή αύξηση, μόλις 0,1%, το β΄ τρίμηνο, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βαλς έχει επιτευχθεί μια συμφωνία με την εταιρεία η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση αυτοκινητοδρόμων για την υλοποίηση ενός σχεδίου επενδύσεων ύψους €3,2 δισεκ. για νέες οδικές υποδομές ή τη βελτίωση υπαρχουσών. Οι συνομιλίες για το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα και δεν συμπεριλαμβάνουν αυξήσεις στα διόδια για φέτος, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας χρειάζεται να άρουμε όλα τα εμπόδια, να ενεργοποιήσουμε όλους τους μοχλούς. Και οι επενδύσεις είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός», σημείωσε ο Βαλς.

Το σύνολο των μέτρων θα έχει μάλλον μέτριες δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν στο γαλλικό κράτος €500 εκατ. φέτος. Το Παρίσι σκοπεύει να τα χρηματοδοτήσει με την μείωση των δημοσίων δαπανών, καθώς η κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευθεί στους εταίρους της στην ΕΕ να εφαρμόσει μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν θέλει να τις δει να αυξάνονται σημαντικά.