Με αναστολή της παροχής υπηρεσιών φυσικοθεραπείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μετά το Πάσχα, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Οι φυσικοθεραπευτές αντιδρούν στην καθυστέρηση των πληρωμών. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να πληρώνονται όλοι οι πάροχοι από τον ΕΟΠΥΥ όποτε πρέπει, βάσει νόμου, και να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τις τελευταίες πληρωμές του Ιανουαρίου 2015. Οι πληρωμές του Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 20 Απριλίου. Όσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο ειδικός λογαριασμός έχει «σφραγιστεί» και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Ο ειδικός λογαριασμός ήταν ενεργός μέχρι 31.12.2014 και τα περίπου 200 εκατομμύρια ευρω που υπήρχαν σε αυτόν έχουν επιστραφεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των φυσικοθεραπευτών ζητούν:
– Την σύμφωνη με τον νόμο τακτικότητα στις πληρωμές. Άμεση έναρξη της διαδικασίας καταβολής των μηνών του 2015 (Φεβρουάριος) και συνέχιση της καταβολής στα χρονικά όρια που τίθενται από το νόμο.
– Άμεση καταβολή του ποσού που παρακρατείται για το 2014με την δικαιολογία της υπέρβαση του προϋπολογισμού του κωδικού της φυσικοθεραπείας. Η παρακράτηση αυτή αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ, καθώς παρακρατούνται 35.000.000 ευρώ, για 16.000.000 υπέρβαση. Το ποσό που παρακρατείται είναι το 56% του προϋπολογισμού για το 2014.
– Άμεση καταβολή του 10% των οφειλών των ετών 2012 και 2013, μετά το πέρας των ελέγχων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (που ολοκληρώνεται στις 7 Απριλίου) και την ολοκλήρωση των ελέγχων για το 80% του συνόλου των Φυσικοθεραπευτών. Σημειώνεται ότι τα 10% των οφειλών των δύο ετών συμψηφίστηκαν ήδη λογιστικά και απομένει η περάτωση των ελέγχων για να αποδοθούν.
– Άμεση Νομοθετική λύση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταχύτατη απόδοση των οφειλών που λιμνάζουν από το 2010.
– Άμεση έκδοση σε ΦΕΚ του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχει διαβουλευτεί διεξοδικά με όλους τους φορείς για αρκετούς μήνες.
Ακόμη, ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις φυσικοθεραπευτών στον δημόσιο τομέα, που υπολειτουργεί λόγω των πολλών κενών θέσεων εργασίας, τη στιγμή που ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.