«Βήμα – βήμα», «μέτρο – μέτρο» και «θέμα – θέμα» εξετάσαν οι ευρωπαίοι εταίροι τις προτάσεις της Ελλάδας στην συνεδρίαση του Εuroworking Group που ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης, προκειμένου να «καθαρίσουν το τραπέζι» από τα σημεία συμφωνίας.

Τελεσίγραφο έξι εργάσιμων ημερών έδωσε το Εuroworking Group το βράδυ της Τετάρτης στην ελληνική πλευρά, για να παρουσιάσει προτάσεις που να είναι αποδεκτές από τους εκπροσώπους των πιστωτών με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των δημοσιονομικών, στο Ασφαλιστικόά, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μπορέσει να υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση στο Eurogroup, τις 24ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας.

Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύτηκε να φέρει νομοσχέδιο για τα φορολογικά και κυρίως για τον ΦΠΑ έως τις 21 Απριλίου στη Βουλή για να κλείσει η συμφωνία.

Οι πιέσεις από τη Γερμανία συνεχίστηκαν και με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, να δηλώνει την Τετάρτη πως «τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς».

Επίσης για κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έκανε λόγο ο επικεφαλής των Γερμανών «Σοφών» της Οικονομίας Κρίστοφ Σμιντ σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung προσθέτοντας ότι «η Αθήνα παίζει με την φωτιά».

Η συζήτηση στο Euroworking Group

Η συζήτηση για την Ελλάδα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθησαν όλοι οι εταίροι και οι τεχνικοί σύμβουλοι, περιστράφηκε στα σημεία διαφωνίας με στόχο η επίτευξη μεγαλύτερης δυνατής προσέγγισης.

Αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών δήλωναν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφεραν έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

H βάση των διαπραγματεύσεων

Βάση της συζήτησης αποτέλεσε η λίστα των 26 σελίδων των μέτρων Βαρουφάκη. Κατά ορισμένες όμως ευρωπαικές πηγές η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιό κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προυποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.
Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σελιδης έκθεσης Βαρουφάκη η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αν και τα μέτρα δεν έγιναν, ακόμη, γνωστά το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκήθηκε πίεση στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πίεσαν την Ελλάδα να δεσμευτεί και για αλλαγές στο ασφαλιστικό και το ζήτημα των εξαιρέσεων του ΦΠΑ.
Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης.