Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω των συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται την Πέμπτη 16 Απριλίου στην Αθήνα από εργαζομένους στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, αλλά και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κατοίκους που αντιδρούν.
Στόχος είναι να μην υπάρξει «συνάντηση» των συμμετεχόντων στις δυο κινητοποιήσεις και να μην συμβούν τα όσα έγιναν τη Κυριακή στη Χαλκιδική όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
Ειδικότερα για την επόμενη Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία προγραμματίζουν συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή όπου θα κατασκηνώσουν.
Εν τω μεταξύ αποχώρησαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει στους κόμβους στο Στρατώνι και στο Γομάτι, οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, ενώ αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους ως τις 16 Απριλίου, που θα μεταβούν στην Αθήνα.
Επίσης για την Μεγάλη Τρίτη στις 19.00 προγραμματίστηκε στο Πολυτεχνείο συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους κατοίκους της Χαλκιδικής «για τη διοργάνωση συγκέντρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού και σε αλληλεγγύη με το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής την Πέμπτη 16/4 στην Αθήνα».

ΠΟΑΣΥ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση της η κυβέρνηση
Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καλεί την κυβέρνηση και κυρίως τον Πρωθυπουργό «να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την επίδικη επένδυση στην περιοχή και να μην χρησιμοποιείται η αστυνομική δύναμη ως «σάκος του μποξ», να απομονώσει τις ακραίες αυτές φωνές, που θεωρούν ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιστρέψει στην περίοδο που ήταν έρμαιο πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων και να δώσει όλα τα εχέγγυα και τα μέσα στην Ελληνική Αστυνομία προκείμενου να ανταποκριθεί ανεμπόδιστα στο δύσκολο έργο της χωρίς παρωχημένες ιδεοληψίες, υπεκφυγές ή αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων».
Η ΠΟΑΣΥ σημειώνει ακόμη ότι: «Άραγε, το αναφαίρετο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και η διεκδίκηση των όποιων αιτημάτων της μιας ή της άλλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας, συνάδει με τις συμπεριφορές που όλοι είδαμε; Τη ρίψη, δηλαδή, βομβών μολότοφ, σφαιριδίων με σφενδόνες και φωτοβολίδων από κουκουλοφόρους με στρατιωτικές στολές παραλλαγής, από το χώρο των «γνωστών –αγνώστων» οι οποίοι σπεύδουν από τη Βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, προς ενίσχυση του «κινήματος των πολιτών»; Ή μήπως πρέπει να εθιστούμε ως κοινωνία στη λογική των «αντισυγκεντρώσεων»; Αντί οι διοργανωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αδυναμία περιφρούρησής των διοργανώσεων, κάποιοι έσπευσαν να μεταθέσουν αυτές στους συνήθεις κάθε φορά υπόπτους, δηλαδή στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας».
Επιπλέον οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αναρωτιούνται στην ανακοίνωση τους «γιατί θα πρέπει ν’ απομακρυνθούν ο Διευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής και ο επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων, επειδή ακριβώς η Ελληνική Αστυνομία ενεργούσα υπό την εποπτεία Εισαγγελέα, απέτρεψε την κλιμάκωση των επεισοδίων, που, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αν δεν αποκλιμακωθούν άμεσα, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νεκρούς; Μήπως λησμονήσαμε, την καταδρομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και τον εμπρησμό του Α.Τ. Ιερισσού, που ως σήμερα παραμένει κλειστό;»
Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. από Τμ. Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
Επιπροσθέτως το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε ανακοίνωση του ότι «οι επιθέσεις των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής αποδεικνύουν ότι το σώμα αυτό συνεχίζει να παραβιάζει κατά συρροή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Και προσθέτει: «Η αναίτια ρίψη δακρυγόνων, η βία εναντίον κατοίκων και το πιο αδιανόητο, το γεγονός ότι τα ΜΑΤ άφησαν ανενόχλητους τους υπαλλήλους της El Dorado να ρίχνουν πέτρες, ξύλα και μάρμαρα εναντίον των διαδηλωτών, αποτελούν εκτροπή. Για τα έκτροπα δε αυτά υπάρχουν ονομαστικές καταγγελίες σε βάρος αξιωματούχων της αστυνομίας από την βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη».
Καλεί τη κυβέρνηση «να εγγυηθεί την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την αστυνομική επιχείρηση, που καταδίκασεσε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη. Το περιστατικό στις Σκουριές επιβεβαιώνει το προφανές: ότι ο ήδη καθυστερημένος εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να αποκτήσουμε μια αστυνομία που να σέβεται τον πολίτη, τους νόμους και το Σύνταγμα».