Το θέμα της αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που περιγράφεται στη λίστα μέτρων που έστειλε η κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής με «Το Ποτάμι» κ. Νίκος Ορφανός.
Ο κ. Ορφανός σημειώνει ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, η κυβέρνηση υπολογίζει αύξηση εσόδων ακολουθώντας την γνωστή και εύκολη πρακτική αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία και προσθέτει ότι «Το Ποτάμι» υποστηρίζει πως οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία της χώρας αποτελούν πηγή πλούτου και βασικό πυλώνα στην ανάπτυξης της. Παράλληλα, όπως λέει, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και όχι μόνο αποσπασματικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα.
Στην ερώτηση του που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού ζητά να ενημερωθεί πως πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 5 με 10 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015 και ως 20 εκατ. το 2016 και εάν σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία και αν ναι πόσο.
Επίσης ρωτά εάν υπάρχει κάποιο κοστολογημένο πρόγραμμα, εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών, που να λαμβάνει υπ’ όψη την προβλεπόμενη κίνηση της επισκεψιμότητας για τη φετινή σεζόν, πόσοι αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία θα λειτουργήσουν τελικά με διευρυμένο ωράριο και γιατί δεν εντάσσονται όλοι στην πλατφόρμα για την εφαρμογή του e-ticketing.
Επιπλέον, μεταξύ άλλων, θέτει το ερώτημα ένα υπάρχει τελικά κάποιο σχέδιο αναμόρφωσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και αν ναι ποιο είναι και πότε θα εφαρμοστεί.