Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει ότι η Βαγδάτη θα συνεργαστεί με τις κουρδικές αρχές για να απελευθερωθεί η επαρχία Νινευή, στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν αφότου έγινε πρωθυπουργός πέρυσι, ο Αμπάντι δήλωσε ότι Βαγδάτη και Αρμπίλ αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό και απαιτείται να βελτιώσουν τις σχέσεις τους για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

«Η επίσκεψή μας στο Αρμπίλ σήμερα έχει στόχο να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε επί ενός κοινού σχεδίου για την απελευθέρωση του λαού της Νινευή» δήλωσε ο Αμπάντι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Κούρδο πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Αμπάντι απέφυγε να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα για την ανάκτηση του ελέγχου της επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, προκειμένου να μη χαθεί το «στοιχείο του αιφνιδιασμού».

Η επίσκεψή του Ιρακινού πρωθυπουργού ήλθε μία εβδομάδα μετά την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Τικρίτ σε επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων με τη συνδρομή σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων και την αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ωμότητες που κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν οι σιίτες παραστρατιωτικοί, οι λεγόμενες Χασίντ Σαάμπι ή Επιτροπές Λαϊκής Κινητοποίησης, ο Αμπάντι απάντησε ότι δεν είναι δίκαιο να κατηγορείται αυτή η δύναμη συλλήβδην.

«Υπάρχει μια μικρή ομάδα η οποία προσπαθεί να προσαρτηθεί στις Χασίντ Σαάμπι, επιτίθεται σε αμάχους και σε περιουσίες τους και σπιλώνει τις Χασίντ Σαάμπι» δήλωσε ο Αμπάντι. «Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι ότι συλλαμβάνουμε αυτούς τους ανθρώπους και τους προσάγουμε ενώπιον δικαστηρίων και έχουμε πράγματι συλλάβει ορισμένους εξ αυτών» προσέθεσε.