Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή
Υποτονική είναι η φετινή πασχαλινή αγορά, καθώς οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της οικονομικής στενότητας. Τα πασχαλινά αβγά, οι λαμπάδες, τα παραδοσιακά δώρα για τα βαφτιστήρια έχουν επηρεαστεί από την κρίση τα τελευταία χρόνια και ο τζίρος των σχετικών καταστημάτων έχει μειωθεί, αλλά επειδή είναι αναγκαστικές αγορές, δεν έχουν καταποντιστεί, όπως άλλα είδη.
Πάντως, φέτος οι παράγοντες της αγοράς είναι συγκρατημένοι, πιστεύοντας ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όσον αφορά τα απαραίτητα είδη για το Πάσχα, ενώ για τις έξτρα αγορές, όπως ρούχα και παπούτσια, καταγράφεται μικρή αγοραστική κίνηση.
Παραδοσιακά, τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα οι έμποροι καταστημάτων παιχνιδιών πραγματοποιούν το 10% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ και οι αβγοπαραγωγοί εκτιμούν ότι το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αβγών πραγματοποιείται τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι κάθε Πάσχα, λόγω του εθίμου, «σπάζουν» πάνω από 200 εκατ. αβγά, «λιώνουν» περισσότερες από 2 εκατομμύρια λαμπάδες και καταναλώνονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια σοκολατένια αβγά. Πρόκειται για τζίρο αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και λόγω των εθίμων συντηρείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων –βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών.
Πάντως, οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αν και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για την εμπορική κίνηση, το περιβάλλον είναι πιο συγκρατημένο σε σχέση με πέρυσι, αφού οι καταναλωτές πλέον δίνουν βάρος στη σχέση τιμής – ποιότητας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας κ. Γιάννη Βλαχάκη «οι τιμές των αβγών είναι σταθερές φέτος, αλλά παράλληλα οι εταιρείες προχωρούν σε πολλές προσφορές για να προσελκύσουν πελάτες. Αν και το αβγό έχει χτυπηθεί λιγότερο από την κρίση, αφού πρόκειται για ένα φθηνό τρόφιμο, το 2014 σημείωσε μία ακόμη πτώση της τάξης του 2% σε σχέση με πέρυσι, διότι οι Ελληνες αγοράζουν λιγότερα γλυκά και άλλα είδη που απαιτούν αβγά, ενώ ο κόσμος δεν επισκέπτεται πλέον συχνά τα σουπερμάρκετ» προσθέτει ο ίδιος.
Παραμένει ελληνική


Μπορεί πολλά είδη να εισάγονται πλέον στην Ελλάδα από την Κίνα και άλλες χώρες, όμως η λαμπάδα παραμένει ελληνική, καθώς είναι ένα είδος ιδιαίτερα ευπαθές για να κάνει μακρινά ταξίδια.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πάνω από 200 εταιρείες μικρού μεγέθους που ασχολούνται με την παραγωγή κεριών, μεταξύ των οποίων και της πασχαλινής λαμπάδας. Κάθε χρόνο, τον Ιανουάριο, οι έμποροι και κατασκευαστές λαμπάδας συγκεντρώνονται σε μια ετήσια έκθεση λαμπάδας προκειμένου να κλειστούν οι συμφωνίες και οι παραγγελίες για το Πάσχα.
Σε αυτή την έκθεση συμμετέχει και η εταιρεία Αφοί Γεράκη, που κατασκευάζει λαμπάδες για διάφορες εκδηλώσεις, αλλά το 90% της παραγωγής της αφορά το Πάσχα.
Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει παρουσία στα κεριά 15 έτη. Η μικρή βιοτεχνία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και κατασκευάζει περίπου 20.000 λαμπάδες, τις οποίες πουλά σε δικό της κατάστημα, αλλά και σε χονδρική σε βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, σε όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Αλέξης Γεράκης, ένα από τα δύο αδέλφια που δραστηριοποιούνται στην εταιρεία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αγορά έχει πολλές και μικρές εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή λαμπάδας, οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς, τουλάχιστον 70%. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση έχει επηρεάσει και τη λαμπάδα, όχι σε ποσότητα, αφού πρόκειται για ένα αναγκαίο είδος, αλλά σε κόστος.
Από 7 ως 30 ευρώ


Βέβαια, στην αγορά κυκλοφορούν και οι λαμπάδες που διαθέτουν και παιχνίδια, όπως κούκλες και αγαπημένους τους ήρωες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά, αλλά ως 10 ετών περίπου. Μια λαμπάδα μπορεί να κοστίσει από 7 ως 30 ευρώ. Μια μέση τιμή για λαμπάδα, την οποία επιλέγουν και οι περισσότεροι, είναι περίπου στα 15 ευρώ, ενώ πριν από τρία – τέσσερα χρόνια μια λαμπάδα 40 ευρώ εθεωρείτο πετυχημένη από τις εταιρείες και είχε ζήτηση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παιχνιδιών AS Company κ. Ευστράτιος Ανδρεάδης, η οποία μεταξύ άλλων κατασκευάζει λαμπάδες με παιχνίδια. Για το φετινό Πάσχα ο ίδιος εκτιμά ότι «η αγορά θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, διότι η αγορά είναι ήδη πολύ χαμηλά και δεν γίνεται να πάει χειρότερα. Μάλιστα, οι τιμές για τις λαμπάδες είναι ίδιες από το 2000, αλλά δεν γίνεται να μειωθούν και άλλο, γιατί τότε δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον από τις εταιρείες να ασχοληθούν. Βέβαια, οι εταιρείες κυκλοφορούν πλέον πιο οικονομικές λαμπάδες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ