Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν ιρανοί πολίτες στην ομάδα των ιρανών διαπραγματευτών που επέστεψε σήμερα, Παρασκευή, στην Τεχεράνη, μετά τη συμφωνία-πλαίσιο που επετεύχθη με την Ομάδα των Έξι για «κούρεμα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Τεχεράνη για να υποδεχθεί τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της ομάδας των διαπραγματευτών. Πολλές δεκάδες άτομα ακολουθούσαν την ομάδα των διαπραγματευτών, χειροκροτώντας.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Ζήτω ο Ζαρίφ, ζήτω ο Αραγτσί», αναφερόμενοι στον υπουργό Εξωτερικών και έναν από τους αναπληρωτές του, τον Αμπάς Αραγτσί.

Χαμογελώντας, ο Ζαρίφ χαιρέτισε το πλήθος και ευχαρίστησε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από τη Λωζάννη των «παραμέτρων» της ιστορικής συμφωνίας, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις εδώ και 18 μήνες, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) καλούνται πλέον θα ασχοληθούν με την επίλυση των δύσκολων τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία ως τις 30 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε δεκτή το βράδυ της Πέμπτης με πανηγυρισμούς. Σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος, οι μεγάλες δυνάμεις θα άρουν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Η συμφωνία-πλαίσιο θεωρείται επιτυχία του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί και εάν οδηγήσει σε ολοκληρωμένη συμφωνία τον Ιούνιο, τότε η δημοτικότητά του αναμένεται να αυξηθεί, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του, ο οποίοι τον εμποδίζουν να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις του για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορική συμφωνία δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, ο οποίος έβαλε στην άκρη τη δυσπιστία του για τις ΗΠΑ, ώστε να τερματιστεί η απομόνωση της χώρας του.

Ο 75χρονος συντηρητικός ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο στο Ιράν. Παρότι συχνά είχε δηλώσει δημοσίως ότι πιστεύει πως οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν, ο Χαμενεΐ έδωσε τον Ροχανί την κρίσιμη πολιτική κάλυψη για να συνεχίσει τις μακρές και δύσκολες συζητήσεις, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και αντιρρήσεις των συντηρητικών αντιπάλων του.

Γερμανία: Είναι νωρίς για να γιορτάζουμε

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ότι είναι πολύ νωρίς για να γιορτάζει κανείς την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως εξέφρασε την ελπίδα η Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία – πλαίσιο.

Παράλληλα ο Σταϊνμάιερ, στις δηλώσεις του από την Πολωνία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάλεσε το Ισραήλ, που έχει δηλώσει ότι η συμφωνία-πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, να την εξετάσει πιο προσεκτικά.