Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς η διπλή δολοφονία με θύματα έναν 30χρονο από τη Συρία και μια 24χρονη από το Μαρόκο που έγινε στις 25/8/2009 στον Πειραιά καθώς επίσης και η απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στα Πατήσια που έγινε στις 19/5/2011 κατά τη διάρκεια της οποίας οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά τον 47χρονο ιδιοκτήτη.
Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής δράστες είναι τα μέλη σπείρας που εμπλέκεται σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες και διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και μεταναστών.
Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης την Πέμπτη σε Αθήνα, Καλλιθέα, Πετράλωνα και Κερατσίνι δέκα μέλη της σπείρας εκ των οποίων έξι υπήκοοι Συρίας, ένας Ιράκ, ένας Αφγανιστάν, ένας Λιβάνου και ένας Αλγερίας.
Επιπλέον οκτώ μέλη της σπείρας, όλοι αλλοδαποί, βρίσκονται στις φυλακές ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι 14 αλλοδαποί. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς οι κατηγορούμενοι έχουν ξανα απασχολήσει στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα.
Ως προς τα κίνητρα της διπλής δολοφονίας αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πως ήταν οι διαφορές που είχαν με τον 30χρονο καθώς ήταν μέλος της σπείρας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την έρευνα προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι από το 2006 είχαν δημιουργήσει τη σπείρα και για την επίτευξη του στόχου τους αφού προμηθεύονταν τα κατάλληλα μέσα (όπλα, διαρρηκτικά εργαλεία, οχήματα διαφυγής, οχήματα μεταφοράς κ.α.) προέβαιναν σε μεθοδική κατόπτευση στόχων και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά έκαναν κλοπές και ληστείες σε βάρος καταστημάτων και οικιών, ενώ δεν δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν βία ή να πυροβολήσουν προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα ή αντικείμενα.
Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή τους από το 2009 σε διάφορες περιοχές της Αττικής σε διπλή ανθρωποκτονία, μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, τρεις ληστείες, 19 κλοπές διαρρήξεις εκ των οποίων εννέα με τη μέθοδο του ριφιφί και μια απόπειρα κλοπής. Με τη μέθοδο του «ριφιφί» είχαν «χτυπήσει» καταστήματα στην Αθήνα με κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά είδη, ρουχισμό ακόμα και παιδικών παιχνιδιών.Η αξία των κλοπιμαίων τους υπολογίζεται σε 2.000.000 ευρώ.
Επιπλέον δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, αφού προμηθεύονταν κλεμμένα ΙΧ αυτοκίνητα, πήγαιναν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά στη Ρόδο, επικοινωνούσαν με άλλο μέλος της σπείρας που είχε αναλάβει να οδηγήσει τους μετανάστες μέσω μονοπατιών από την Τουρκία σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο της Ελλάδας και τους παραλάμβαναν.
Κατά την προώθηση τους στο εσωτερικό της χώρας μας χρησιμοποιούσαν ως προπομπό, μέλος της σπείρας, προς αποφυγή τυχόν αστυνομικών μπλόκων. Κατά την άφιξη τους στην Αθήνα τους πήγαιναν σε καταστήματα – φασόν, αποθήκες και οικίες σε διάφορες περιοχές που τους κρατούσαν «φυλακισμένους». Στη συνέχεια τους ανάγκαζαν, χρησιμοποιώντας πολλές φορές βία, να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς τους προκειμένου αυτοί να τους στείλουν το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο για τη μεταφορά τους.
Παράλληλα τα μέλη της σπείρας παραλάμβαναν ναρκωτικά και όπλα από τον Έβρο και τη Ρόδο, προερχόμενα από τη Τουρκία. Τη μεταφορά τους πραγματοποιούσαν με σκάφος και ακολούθως τα μετέφεραν σε υπόγειο πάρκινγκ συγκροτήματος με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο κέντρο της Ρόδου. Από εκεί τα παραλάμβαναν, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα με ειδικές κρύπτες, και με πλοίο της γραμμής τα μετέφεραν στην Αθήνα για τη περαιτέρω διακίνηση τους.