Αυξημένα θα είναι εφέτος τα τεκμήρια, καθώς στον κατάλογο εκτός από τα συνήθη (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, δίδακτρα κλπ) θα περιλαμβάνονται και όλες οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ.

Επίσης οι δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών που ξεπερνούν ετησίως τα 300 ευρώ, εκτός από δωρεές προς το Δημόσιο, δήμους, ΑΕΙ, νοσοκομεία.

Οι οδηγίες που δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της εγκυκλίου, έχουν ως εξής:
«Αγορά επιχειρήσεων ή σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων που λειτουργούν ατομικώς ή με τη μορφή ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης ή ανώνυμης εταιρείας ή περιορισμένης ευθύνης εταιρείας ή ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας ή κοινωνίας ή κοινοπραξίας ή αστικής εταιρείας ή αγορά εταιρικών μερίδων και χρεογράφων γενικώς.


Η διατύπωση της διάταξης αυτής είναι γενική και καταλαμβάνει επομένως κάθε περίπτωση δαπάνης για συμμετοχή σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία. Υπάγονται κατ’ ακολουθία όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται, ως εισφορά σε νεοϊδρυόμενο νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ως κεφάλαιο για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης καθώς και τα ποσά για αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.


Η ίδια διάταξη ορίζει σαν τεκμαρτή δαπάνη τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται και για την αγορά χρεογράφων γενικά. Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των χρεογράφων συμπεριλαμβάνονται οι ομολογίες, τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα ομόλογα τραπεζών, τα προθεσμιακά συμβόλαια, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, οι μετοχές και γενικά προϊόντα που μπορούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια και στις αγορές».