• Αναζήτηση

Υεμένη: Το κέντρο του Άντεν κατέλαβαν οι αντάρτες Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν κεντρική συνοικία του Άντεν, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους. Δεκάδες στρατιώτες έφτασαν με πλοίο στο Άντεν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την επέλαση των μαχητών της σιιτικής οργάνωσης.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν κεντρική συνοικία του Άντεν, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους. Δεκάδες στρατιώτες έφτασαν με πλοίο στο Άντεν, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την επέλαση των μαχητών της σιιτικής οργάνωσης.

Με την κατάληψη της κεντρικής συνοικίας του Άντεν, οι Χούτι κατάφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει εδώ και μία εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές προσπαθώντας να αναχαιτίσει την προέλαση της οργάνωσης που είναι σύμμαχος του Ιράν.

Το νότιο λιμάνι του Άντεν ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των μαχητών που είναι πιστοί στον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε πριν από μία εβδομάδα και παρακολουθεί από το Ριάντ την κατάρρευση της εξουσίας του.

Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα Σαναά μαζί με οπαδούς του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, άντεξαν οκτώ ημέρες αεροπορικών επιδρομών από τον περιφερειακό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ο οποίος έχει στόχο την επιστροφή του Χάντι στην εξουσία.

Κάτοικοι της κεντρικής συνοικίας Κράτερ του Άντεν είπαν πως μαχητές Χούτι και σύμμαχοί τους ήλεγχαν σήμερα το μεσημέρι τη συνοικία, αναπτύσσοντας άρματα μάχης και περιπόλους στους άδειους δρόμους της, μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που οι μάχες έφθασαν τόσο βαθιά στο κέντρο του Άντεν.

Αργότερα το μεσημέρι, αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι στο λιμάνι του Άντεν δήλωσαν ότι δεκάδες στρατιώτες έφτασαν με πλοίο, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τους Χούτι.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, είναι τρομοκρατημένοι από το βομβαρδισμό» είπε τηλεφωνικά στο Reuters κάτοκος της πόλης, ο Φαρούκ Αμπντού. «Δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, είναι σαν να έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας».

Κάτοικοι είπαν πως οι μαχητές Χούτι δεν έχουν ακόμη προωθηθεί από την Κράτερ στις υπόλοιπες δύο κεντρικές συνοικίες του Άντεν, στις οποίες περιλαμβάνεται ο στρατιωτικός λιμένας.

Εκπρόσωπος των Χούτι είχε δηλώσει αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως οι μάχες στο Άντεν δείχνουν πως η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έχει αποτύχει.

Εξάλλου, στο λιμάνι της Μουκάλα της Αραβικής Θάλασσας, 500 χλμ. ανατολικά του Άντεν, μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή και απελευθέρωσαν 150 κρατουμένους, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη της Αλ Κάιντα, έγινε γνωστό από πηγές στην τοπική αστυνομία και διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ένας από τους δραπέτες είναι ο Χάλεντ Μπατάρφι, ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, τον ισχυρό περιφερειακό κλάδο του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος. Ο Μπατάρφι ήταν ένας επαρχιακός αρχηγός της Αλ Κάιντα ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην Υεμένη, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Στρατιώτες πιστοί στον Χάντι συγκρούσθηκαν με τους μαχητές της αλ-Κάιντα σήμερα το πρωί στη Μουκάλα, έγινε γνωστό από τους κατοίκους.


Νεκρός σαουδάραβας συνοριοφύλακας σε ορεινή περιοχή της μεθορίου

Ενας σαουδάραβας συνοριοφύλακας έπεσε νεκρός και δέκα ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά στα σύνορα με την Υεμένη, σε ορεινή περιοχή της μεθορίου.

Νεκρός, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, είναι ο δεκανέας Σαλμάν Αλί Γιαχιά Αλ Μαλίκι και το περιστατικό συνέβη στη μεθοριακή επαρχία Ασίρ.

Η περιοχή είναι προπύργιο των ιρανόφιλων σιιτών ανταρτών Χούτι, ενάντια στους οποίους η Σαουδική Αραβία έχει εξαπολύσει στρατιωτική εκστρατεία μέσα στην Υεμένη.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk