Και νέος γύρος δηλώσεων από τον νυν και τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας,Θοδωρή Δρίτσα και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αντίστοιχα, σε συνέχεια της χθεσινής αντιπαράθεσής τους για την πορεία των διαδικασιώνπλήρωσης-κατάταξης λιμενοφυλάκων, υπαξιωματικών και δοκίμων σημαιοφόρωνστο Λιμενικό.

Την Πέμπτη ο κ. Δρίτσας συνέστησε «λίγη αυτοσυγκράτηση» στον κ. Βαρβιτσιώτη, καθώς «αφού με την πολιτική του προσέθεσε ένα ακόμα πρόβλημα στα πολλά που μας κληρονόμησε στο υπουργείο Ναυτιλίας, έρχεται τώρα με ανακοίνωσή του να παίξει τον ρόλο του τιμητή. Δεν περιμένουμε, βέβαια, να αναγνωρίσει την προσπάθεια του υπουργείου να μην παίξει παιχνίδια στις πλάτες των νέων που στις δύσκολες αυτές συνθήκες έχουν τη φιλοδοξία να σταδιοδρομήσουν στο Λιμενικό. Θα περιμέναμε, όμως, να μην αναπαράγει την ακροδεξιά ατζέντα περί μεταναστευτικού, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα της πολιτικής του και στο θέμα αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, «ευτυχώς, είναι γνωστό στους υποψήφιους και τις υποψήφιες δόκιμους σημαιοφόρους και δόκιμους υπαξιωματικούς, αλλά και σε όλους τους παροικούντες το υπουργείο Ναυτιλίας, το ποιος ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα και για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ώστε να επιτελέσει απερίσπαστο το έργο του».

Οπως υποστηρίζει το υπουργείο Ναυτιλίας, «η απόφαση του υπουργού έρχεται να διορθώσει μια κατάφωρη αδικία που ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης οργάνωσε τους διαγωνισμούς κατάταξης στο Λιμενικό έχει δημιουργήσει: Να υπάρχουν υποψήφιοι που έχουν αξιολογηθεί υψηλότερα από επιτυχόντες, ωστόσο να μην κατατάσσονται στους επιτυχόντες εξαιτίας ποσοστώσεων που δεν στηρίζονται σε καμία λογική.

Αντίθετα, λοιπόν, από όσα επικαλείται ο κ. Βαρβιτσιώτης, με την απόφαση του υπουργού κ. Δρίτσα, επιδιώκεται η αποκατάσταση της νομιμότητας και η ενίσχυση του Λιμενικού εκτός των 110 δόκιμων υπαξιωματικών και των 45 δοκίμων σημαιοφόρων που έχουν επιτύχει στο διαγωνισμό με 83 επιπλέον δόκιμους υπαξιωματικούς και 69 επιπλέον δόκιμους σημαιοφόρους και για τον σκοπό αυτό έχει αποσταλεί αιτιολογημένο ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Η απάντηση Βαρβιτσιώτη

«Σήμερα η κυβέρνηση, με επίσημη ανακοίνωση του κ. Δρίτσα, ομολογεί ότι η προστασία και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την παράνομη μετανάστευση είναι ‘ακροδεξιά ατζέντα’. Γι’ αυτό, άλλωστε, η πολιτική των ανοιχτώνσυνόρων που εξήγγειλε προεκλογικά, αρχίζει ήδη να ‘αποδίδει καρπούς’, αφού μόνο τον Μάρτιο περισσότεροι από 3.200 παράνομοι μετανάστες έχουν διέλθει τα σύνορά μας, καταγράφοντας αύξηση περίπου κατά 164%(!), όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 1.185» απάντησε την Πέμπτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Οπως αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, «ο κ. Δρίτσας, όντας περισσότερο από δύο μήνες υπουργός, συνεχίζει να επιδεικνύει άγνοια για βασικά ζητήματα του υπουργείου του, όπως η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία και οργάνωση του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο ο ίδιος προΐσταται. Μάλιστα, προσπαθώντας να αποκρύψει τη διοικητική τουανεπάρκεια, χρησιμοποιεί προσχηματικά την αγωνία νέων ανθρώπων, την οποία ο ίδιος δημιούργησε, αφού μόλις χθες αποφάσισε, επιτέλους, να υλοποιήσει την υποχρέωσή του για κατάταξη 110 δοκίμων υπαξιωματικών και 45 δοκίμων σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος που είχε αποφασίσει και δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Απαντώντας στο ίδιο ύφος με εκείνον, τον καλώ να εγκαταλείψει τη γνώριμη κυβερνητική τακτική των συκοφαντιών και να αφοσιωθεί στο έργο του και την επίλυση ζητημάτων του υπουργείου που, δύο μήνες τώρα, διαρκώς πολλαπλασιάζονται» καταλήγει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας.