Θετικός στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να συγκροτηθεί Επιτροπή «σοφών», η οποία και θα εξετάσει τις αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμμένοντας όμως στην κυβερνητική απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε με πρωτοφανή ταχύτητα στην κυρία Μπακογιάννη στην πρότασή της, η οποία κατατέθηκε χθες και κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας σε απαντητική του επιστολή ότι βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την εν λόγω πρωτοβουλία για παράλληλη συγκρότηση Επιτροπής διεθνώς αναγνωρισμένων οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων του μνημονίου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να στηρίξει την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας πως ελπίζει στην συνεργασία της για την υλοποίησή της. Όμως, δεν κάνει, όπως είναι λογικό και αυτονόητο για πολλούς λόγους, βήμα πίσω από την κυβερνητική απόφαση να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, καθώς όπως σημειώνει, πρέπει να υπάρξει φως και να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια και σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η πολιτική ένταση.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός με επιστολή της στην πρόεδρο της Βουλής, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό και στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρότεινε η επιτροπή που θα απαρτίζεται από αναγνωρισμένους οικονομολόγους και διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία.

«Το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου» αναφέρει στην επιστολή της.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στη Ντόρα Μπακογιάννη

«Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες.

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω ωστόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη πρότασή σου για τη παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στη Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της.

Με εκτίμηση

Αλέξης Τσίπρας»