Εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, καθυστερήσεις πτήσεων και απώλεια εσόδων, θα επιφέρει ο συνδυασμός της τεχνολογικής υστέρησης και της έλλειψης προσωπικού, που παρατηρείται σήμερα στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας.

Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) «κρούει τον κώδωνα» στην Πολιτεία για επιτακτική ανάγκη να αντικατασταθούν τα ραντάρ και να προσληφθούν 100 νέοι ελεγκτές.
Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου της ΕΕΕΚΕ την Τετάρτη, το υπάρχον σύστημα που εξυπηρετεί τον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά, έχει αγγίξει τα όριά του, καθώς εγκαταστάθηκε το 1999 και αναβαθμίσθηκε μια φορά το 2008. Παρόμοιας κατάστασης είναι τα τοπικά ραντάρ, στα κατά τόπους αεροδρόμια, την ώρα που η διεθνής πρακτική προτείνει πλήρη αντικατάστασή τους ανά 12 έτη, με συνεχείς ενδιάμεσες αναβαθμίσεις.
Το 2002, το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα εξυπηρέτησε 411.000 πτήσεις με 707 άτομα προσωπικό.

Το 2014 εξυπηρέτησε 678.00 πτήσεις με 550 ελεγκτές, 65% περισσότερες πτήσεις με 22% λιγότερο προσωπικό.

Ειδικότερα, το 2002 ο κάθε ελεγκτής εξυπηρέτησε 581 πτήσεις, ενώ το 2014 έφθασε τις 1.232, μια αύξηση της τάξης του 112%. Επίσης, τα τελευταία 20 χρόνια προσλήφθηκαν 270 άτομα και συνταξιοδοτήθηκαν 440, ενώ το 2015 οι ελεγκτές είναι κατά 8% λιγότεροι, ενώ ακόμα και αν γίνουν νέες προσλήψεις θα χρειαστούν μια πενταετία για να είναι σε λειτουργική ετοιμότητα.

Μέχρι το 2022, η επίσημη πρόβλεψη για την Ελλάδα, είναι μια μέση ετήσια αύξηση της κίνησης στον εναέριο χώρο κατά 5%. Ομως, με τις σημερινές ελλείψεις σε εξοπλισμό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, η ΕΕΕΚΕ τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης, διότι η ασφάλεια των πτήσεων προηγείται».
Η αναμενόμενη για εφέτος αύξηση της τουριστικής κίνησης θα αναγκάσει το σύστημα να δώσει αρκετές καθυστερήσεις. Κάθε λεπτό καθυστέρησης κοστίζει περί τα 80 ευρώ για τις αεροπορικές εταιρείες και οι μεγάλες καθυστερήσεις θα έχουν ανυπολόγιστο κόστος στην εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.
Εν τω μεταξύ, αν και υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα τελών διαδρομής για τη χώρα το 2014 ανήλθαν στα 180 εκατ. ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς θα πρέπει να διατίθενται μόνο για επενδύσεις στην Εναέρια Κυκλοφορία, τα τελευταία χρόνια διατίθενται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σημειώνεται ότι το κόστος ενός ολοκληρωμένου συστήματος ραντάρ κυμαίνεται στα 35-40 εκατ. ευρώ και χρειάζεται τρία χρόνια για να εγκατασταθεί.
«Πριν από 20 χρόνια καταφέραμε, αφού προηγουμένως κάναμε σκληρές κινητοποιήσεις επί ένα χρόνο, να ξυπνήσουμε την Πολιτεία και να τοποθετηθούν συστήματα ραντάρ. Η πορεία μας δικαίωσε, διότι δίχως αυτά, σήμερα θα είχαμε τον μισό τουρισμό. Τώρα, δεν θέλουμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε σε κινητοποιήσεις», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΕΕΚΕ κ. Σπύρος Ρολάκης.