Δεσμεύσεις καταθέσεων και ακινήτων για αδικήματα φοροδιαφυγής αποφάσισε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο ΣΔΟΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το ΚΕΦΟΜΕΠ (έλεγχος μεγάλου Πλούτου) και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αποφασίστηκε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς το κυβερνητικό σχέδιο για συντονισμένη και συντεταγμένη έρευνα στη λίστα των εμβασμάτων, της λίστας Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, ακινήτων εξωτερικού αλλά και μεγαλοκαταθετών.
Η πρώτη κίνηση έγινε με την ομαδοποίηση όλων των διαφορετικών λιστών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τώρα αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι έλεγχοι ένα βήμα παραπέρα και όσοι εντοπίζονται να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών εισοδημάτων τους με αυτά που εμφανίζονται στις διάφορες λίστες πριν ακόμη προλάβουν να κάνουν οτιδήποτε να τους γίνεται δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων –ακινήτων ώστε αυτό να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης και να δεχθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, να πληρώσουν και να εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε τουλάχιστον 100 πρόσωπα που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, θα προχωρήσουν η δέσμευση καταθέσεων και ακινήτων καθώς γι αυτούς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί από δω και πέρα το σύνολο των λιστών που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών και να προχωρήσει σε περαιτέρω διασταυρώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.
Στις περιπτώσεις όπου οι ελεγκτές διαπιστώσουν σημαντικές αναντιστοιχίες δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κι εκείνοι θα διατάσσουν αμέσως τη δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ήδη έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες 100. Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει το βάρος στους παραπάνω ελέγχους καθώς προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 725 εκατ. ευρώ μόνο από τον έλεγχο των εμβασμάτων.
Πάνε πίσω οι φορολογικές δηλώσεις
Την ίδια στιγμή η ΓΓΔΕ με ανακοίνωσή της έδωσε παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία παρατείνεται έως και τις 27 Απριλίου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.