Άνδρας στη Ταϊλάνδη καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση επειδή ανάρτησε φωτογραφίες στο Facebook οι οποίες θεωρήθηκαν προσβλητικές προς τη μοναρχία. Πρόκειται για μία από τις σκληρότερες ποινές τέτοιου είδους των τελευταίων ετών στη χώρα. Στη Ταϊλάνδη συνιστά έγκλημα η προσβολή ή η απειλή προς τον βασιλιά, τη βασίλισσα και τους διάδοχους του θρόνου.
Ο φιλοβασιλικός πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα σχεδόν πριν από έναν χρόνο, έχει δεσμευθεί να στέλνει στη δικαιοσύνη όλες τις περιπτώσεις προσβολής προς τον βασιλιά . Ο Τιενσουτάμ Σουτιτζιτσεράνε, ένας 58χρονος επιχειρηματίας, κρίθηκε ένοχος για την ανάρτηση προσβλητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο σε δίκη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Τιενσουτάμ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για κάθε φωτογραφία, στο σύνολό τους πέντε. Ωστόσο, η ποινή μειώθηκε στο μισό επειδή ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του. Μετά το πραξικόπημα, αυτές οι υποθέσεις (20 στη διάρκεια ενός περίπου έτους) δικάζονται από στρατιωτικά δικαστήρια.
Αυτόν τον μήνα ένας ηλικιωμένος άνδρας καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση επειδή έκανε ένα γκράφιτι στη τουαλέτα εμπορικού κέντρου στην Μπανγκόκ. Οι διώξεις για προσβολή του θρόνου συμπίπτουν με μία ευαίσθητη περίοδο στη Ταϊλάνδη καθώς η υγεία του 87χρονου βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι έχει επιδεινωθεί και υπάρχει έντονη φημολογία γύρω από το ποιος θα τον διαδεχθεί.