Φωτιές άναψαν στο λιμάνι του Πειραιά και στο κυβερνητικό επιτελείο οι δηλώσεις του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη σε κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), η οποία, όπως τόνισε, θα συνεχιστεί. Αμέσως αντέδρασαν οι λιμενεργάτες και εν συνεχεία ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θόδωρος Δρίτσας, που είχε εναντιωθεί στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, είπε ότι θα συζητήσει για να γίνουν διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ.Δρίτσας εμμένει στη δήλωση που είχε κάνει το Σάββατο σχετικά με το θέμα λέγοντας πως τίθεται ακόμη θέμα αποσαφηνίσεων αναφορικά με τη τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη. Σημείωναν πως υπήρξε συζήτηση για το θέμα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο της Κυριακής ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα και θα συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων. Ο αναπληρωτής υπουργός, λένε οι συνεργάτες του, συνεχίζει να τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού.

Εν τω μεταξύ τη σταθερή θέση του Δήμου Πειραιά για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα για τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας 2015 στον Πειραιά, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει πάρει σαφή απόφαση ενάντια στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ. Επίσης, έχει αποφασιστεί η Περιφέρεια να συμπαραταχθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, τα Επιμελητήρια της πόλης και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προσφυγή που έχουν κάνει και θα συζητηθεί στις 2 Ιούνη 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να σταματήσει η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού».

Και πρόσθεσε: «Όπως είχαμε επισημάνει, η μετατροπή ενός δημόσιου, κερδοφόρου λιμανιού σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, στην ακτοπλοΐα και κατ’ επέκταση στα νησιά, στη σχέση λιμανιού – πόλης, στην εργασία και στο περιβάλλον. Εξαιτίας δε του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν και σε όλα τα λιμάνια της Αττικής».

Σε θέσεις μάχης η ΟΜΥΛΕ

«Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν σταματήσει τη διαδικασία πώλησης των μετοχών, καθώς και κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλα τα λιμάνια με συνέχεια και διάρκεια και την ευθύνη για τις επιπτώσεις αυτών των κινητοποιήσεων θα έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ μετά τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη στο επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή δήλωσε ότι σταματάει η πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Είχαν προηγηθεί πολύμηνοι αγώνες των εργαζομένων των λιμανιών σε συμπαράταξη με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί από την ΟΜΥΛΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο και τα Επιμελητήρια προσφυγή στο ΣτΕ κατά της πώλησης των μετοχών των ΟΛΠ – ΟΛΘ, η οποία εκδικάζεται στις 2.6.2015 , σύμφωνα με την οποία παραβιάζονται βασικές συνταγματικές διατάξεις και προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ».

Σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε καταθέσει την πλήρη αντίθεση του στην πολιτική πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια. Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για ξεπάγωμα και άμεση συνέχιση του διαγωνισμού πώλησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ είναι διαμετρικά αντίθετες προς τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προκλητική προς τους εργαζομένους και συνάμα εκφυλίζουν την αξιοπιστία της πολιτικής».

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη και τους αρμόδιους υπουργούς κκ. Γ. Σταθάκη και Θ. Δρίτσα «η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».