Με την παρουσία του γάλλου προέδρου και του ιταλού πρωθυπουργού στην Τύνιδα, στην κορυφή της αντιπροσωπείας ευρωπαίων αξιωματούχων, χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο μουσείο Μπαρντό. Μερικές ώρες νωρίτερα, οι τυνησιακές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει πως ανάμεσα σε εννέα ισλαμιστές μαχητές που σκότωσαν βρισκόταν ένας με διασύνδεση στην επίθεση.

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της στη «μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», κάνοντας τις δηλώσεις αυτές στο μουσείο Μπάρντο, όπου 11 ημέρες νωρίτερα διαπράχθηκε μια πολύνεκρη επίθεση.

«Όλοι μας πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον της τρομοκρατίας» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ενώπιον του Τύπου αφού συμμετείχε στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι στη Γαλλία διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών.

«Η τρομοκρατία ήθελε να πλήξει μια χώρα, την Τυνησία, όπου ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη και που έχει ακολουθήσει μια υποδειγματική πορεία σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, τον πλουραλισμό και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών» υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τον Φρανσουά Ολάντ «η Γαλλία, φίλη της Τυνησίας, έπρεπε να βρίσκεται εδώ σήμερα».

Ακόμα κι αν «διεξάγονται εκλογές» και «οι Γάλλοι ψηφίζουν (…) τίποτα δε μπορεί να εμποδίσει την παρουσία μου εδώ στην Τύνιδα, στο πλευρό του λαού της Τυνησίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζοντας τη μεγαλειώδη πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι την 11η Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «οι Τυνήσιοι επιθυμούσαν επίσης αυτήν τη διεθνή αλληλεγγύη προκειμένου να δώσει μάχη (η διεθνής κοινότητα) στο πλευρό τους εναντίον της τρομοκρατίας».