Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια μιας συσκέψεως στο γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, ένας συνεργάτης του έφερε το θέμα μιας ενδεχόμενης ανταρσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Προτού προλάβει να τελειώσει την αφήγησή του ο πρώτος ομιλητής, ένας άλλος από τους συμβούλους μίλησε για αναταραχή μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς κυκλοφορούν φήμες για πρόωρο ανασχηματισμό.

Ο κ. Τσίπρας, πάντα σύμφωνα με τις φήμες, χαμογελώντας είπε στους επιτελείς του δύο μικρές ιστορίες για τις εθνικές και κομματικές ανησυχίες, που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.
Η μία μικρή ιστορία αναφέρεται σε κάποια συνεδρίαση της Βουλής στην οποία μιλούσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επιλεγόμενος «Γέρος της Δημοκρατίας». Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου διεκόπη από τις κραυγές βουλευτή της Ακροδεξιάς, ο οποίος φώναζε «Θα σε πιστολίσω! Θα σε σκοτώσω!». Τότε ο «Γέρος» σταμάτησε και έμεινε σιωπηλός για μισό λεπτό, ατενίζοντας προς το μέρος του κεκράκτη. Τελικώς, ρώτησε: «Ποιος το είπε αυτό;». «Εγώ!» έσπευσε να φωνάξει ο επίδοξος φονιάς.
Ο Γ. Παπανδρέου κοίταξε προς το μέρος του ακροδεξιού βουλευτή, σκούπισε το πρόσωπό του με ένα μαντίλι, και είπε: «Δεν έχει λοιπόν σημασία!».
Χωρίς να εξηγήσει το νόημα της ιστορίας ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην αφήγηση της άλλης μικρής ιστορίας: το 1935 εδικάζοντο στο στρατοδικείο αξιωματικοί ως μετασχόντες στο αποτυχημένο κίνημα βενιζελικών αξιωματικών.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στους δικαζόμενους αξιωματικούς είπε:
– Και δεν σκεφτήκατε, αν επιτύγχανε το εθνοκτόνο κίνημά σας, τι θα γινόταν η Ελλάς…
Τότε ένας κατηγορούμενος σηκώθηκε όρθιος και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του στρατοδικείου είπε:
–Να απαντήσω;
–Ναι!, είπε ο πρόεδρος.
Και ο κατηγορούμενος είπε:
–Αν το εθνοκτόνο κίνημά μας πετύχαινε εσύ θα ήσουν εδώ κατηγορούμενος, εγώ θα ήμουν εκεί κατήγορος και η Ελλάς Ελλάς!
* * *
Πληροφορίες για το τι άλλο ειπώθηκε στη συζήτηση δεν υπάρχουν. Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται και οι εικασίες είναι ελεύθερες όταν πρόκειται για τα εσωτερικά των κομμάτων. Ιδίως όπου λαλούν πολλοί κοκόροι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ