Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας στις Άλπεις ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να υιοθετήσουν τον κανονισμό «των δύο ατόμων στο πιλοτήριο» που ορίζει ότι για λόγους ασφαλείας θα υπάρχουν πλέον σε κάθε στιγμή της πτήσης δύο άτομα στα πιλοτήρια των αεροσκαφών τους.

Σχετικό κανονισμό θα προτείνει σήμερα, Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Scandinavian Airlines, η εταιρεία έλαβε από τις σουηδικές αρχές μεταφορών ένα προσχέδιο πρότασης για εφαρμογή του κανονισμού, το οποίο συνέταξε η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή.

«Πάντα ακολουθούμε τις προτάσεις που λαμβάνουμε από τις εθνικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους τις έχουν λάβει από την ευρωπαϊκή υπηρεσία» τόνισε ο εκπρόσωπος, Χένρικ Ένστρομ.

Ο εκπρόσωπος της EASA Ηλίας Μαραγκάκης ανέφερε ότι πρόκειται για μία διαδικασία σε εξέλιξη.

Ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες που έσπευσαν να υιοθετήσουν τον κανονισμό ήταν και ο όμιλος της Lufthansa, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες.

Οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες θα εφαρμόσουν άμεσα τον κανόνα των δύο ατόμων στο κόκπιτ. Η Γερμανική Ένωση Αεροπλοΐας (BDL), αναφέρει ότι όλες οι αεροπορικές εταιρείες δέχθηκαν την εφαρμογή του κανονισμού μετά το τραγικό δυστύχημα στις Άλπεις.

Η κυβέρνηση του Καναδά ζήτησε από όλες τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες της χώρας να υιοθετήσουν τον κανόνα.

Ήδη από χθες, πολλές αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του κανόνα. Ανάμεσά τους η EasyJet, η Vergin Atlantic, η Air Canada, η Monarch, η WestJet, η Air Transat, η Thomas Cook, η Norwegian Air Shuttle, η Lufthansa και η Air Berlin. Τον κανόνα υιοθέτησε και η Air Malta, ενώ ίσχυε ήδη σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες όπως η Ryanair, η Jet2 και η Porter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εφαρμόζουν τον κανόνα σε σταθερή βάση.