Ο David στην Αγγλία αγωνίζεται να επικοινωνήσει, αλλά η φωνή του έχει σιγήσει λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση των λογοθεραπειών του. Μια οικογένεια στη Χάγη στηρίζεται σε Τράπεζα Τροφίμων για να αποφύγει την πείνα, ενώ ο Matteo αναγκάζεται να κάνει επιλογές, καθώς η τιμή των σχολικών βιβλίων στην Ιταλία αυξάνεται συνεχώς. Στο Βέλγιο η θέρμανση και ο φωτισμός δεν αποτελούν αυτονόητα αγαθά για πολλές οικογένειες. Ο Youcef περιηγείται στη Μασσαλία με τα δύο πρόσωπα, το «φωτεινό» για τους τουρίστες και το όλο και πιο «σκοτεινό» της ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουν τα παιδιά.
Τριάντα δύο παιδιά και νέοι από οκτώ περιοχές της Ευρώπης διηγούνται μέσα από ολιγόλεπτες ταινίες το πώς η οικονομική κρίση και η λιτότητα επηρεάζει τη ζωή τους.
Οι ταινίες θα προβληθούν για πρώτη φορά δημόσια το Σάββατο 28 Μαρτίου, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Συνήγορος του Παιδιού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Η είσοδος στην εκδήλωση «Η λιτότητα δαγκώνει» θα είναι ελεύθερη, είναι όμως απαραίτητη η κράτηση θέσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η πρώτη προβολή θα ξεκινήσει στην αίθουσα «Κινηματογράφος» του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 16.30. Είκοσι επιλεγμένες ταινίες με ιστορίες από την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο (και Φλάνδρα), την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Γαλλία θα προβληθούν με διαλείμματα και συζήτηση με το κοινό. Η δεύτερη επαναληπτική προβολή θα γίνει την ίδια ημέρα στις 18.30. Για κρατήσεις θέσεων και άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 213 1306.605 και 213 1306.703, καθώς και στο email: cr@synigoros.gr
Ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνήγορος του Παιδιού, συμμετείχε στη δράση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών». Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, παιδιά και έφηβοι είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους μικρές ταινίες και να εκφράσουν μέσω μουσικής, φωτογραφιών, ήχων, κινουμένων σχεδίων και άλλων τεχνικών τις απόψεις τους για τις διαφορετικές όψεις των επιπτώσεων της κρίσης στα δικαιώματά τους.
Επιδίωξη του Συνηγόρου είναι να αναδειχθεί η οπτική των ίδιων των παιδιών στο θέμα της κρίσης, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στα παιδιά και στους εφήβους και να αναζητηθούν προτάσεις για την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων τους.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) ιδρύθηκε το 1997 και συνδέει 42 ανεξάρτητες Αρχές από 34 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δέσμευσή του είναι να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή των παιδιών στις καταστάσεις, στα ζητήματα και στις αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη ζωή τους και την υλοποίηση των δικαιωμάτων τους. Οι ταινίες της δράσης «Η λιτότητα δαγκώνει: φωνές παιδιών» παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 18ου Ετήσιου Συνεδρίου του ENOC στο Εδιμβούργο, όπου επίσης υιοθετήθηκε η Δημόσια Δήλωση «Παιδιά και λιτότητα».

HeliosPlus