Οι μεγάλοι κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν την κατοικία είναι προφανείς και ευκρινείς. Πρόκειται για το σεισμό και για την πυρκαγιά. Είναι μόνο αυτοί;

Δυστυχώς όχι. Εκτός από τους εμφανείς υπάρχουν και οι «κρυφοί». Και μάλιστα είναι αρκετοί – κατά περίπτωση τουλάχιστον. Δηλαδή πρόκειται για κινδύνους που συνήθως είναι δύσκολο να τους υπολογίσουμε – και να τους προϋπολογίσουμε – εμφανίζονται αιφνιδίως και αφορούν κατά τεκμήριο τη διαχείριση της καθημερινότητας. Αφορούν επί της ουσίας τη συντήρηση της κατοικίας. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορούμε να τους υποθέτουμε, να τους φοβόμαστε, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως τους απωθούμε βασιζόμενοι στην ελπίδα πως δεν θα προκύψουν. Δε συμβαίνει όμως έτσι πάντα ή κυρίως δε συμβαίνει έτσι.

Πόσο μάλλον που η Ελλάδα, συχνά «ταλαιπωρείται» από κλιματολογικές συνθήκες που εκτείνονται από παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού ως τους χιονιάδες του χειμώνα. Η συντήρηση της κατοικίας είναι πλέον απόλυτη ανάγκη. Έτσι λοιπόν, διαρροές από κακή μόνωση της ταράτσας ή η αιφνίδια διαρροή λόγω των παλιών υδραυλικών ή όταν τα κουφώματα χρειάζονται αντικατάσταση, είναι μόνο μερικοί από του «κρυφούς κινδύνους» που απειλούν την καθημερινότητα της κατοικίας μας.

Και φυσικά αν τα αφήσει κανείς χωρίς να ασχοληθεί μαζί τους, θα «ασχοληθούν» αυτά με εμάς. Και θα είναι οικονομικά επώδυνο, χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την ταλαιπωρία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι κίνδυνοι που απειλούν την κατοικία.

Ζημιές από μια ξαφνική χαλαζόπτωση ή από άλλα καιρικά φαινόμενα, καταστροφές που μπορούν να προκληθούν από π.χ. πτώσεις δένδρων είναι μόνο μερικά από όσα μπορούν να συμβούν. Βεβαίως η συντήρηση δεν μπορεί εκχωρηθεί σε κανένα και αφορά αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη, όμως η ασφάλιση του ακινήτου, όπως έχει αποδειχθεί – δυστυχώς εκ του αποτελέσματος – είναι αναντικατάστατη.

Η ασφάλιση του ακινήτου θα απαλλάξει τον ιδιοκτήτη του από τους «κρυφούς» κινδύνους, που στην περίοδο της οικονομικής κρίσης πολλές φορές η αντιμετώπισή τους είναι δυσβάσταχτη.

Τα προγράμματα που προσφέρει σήμερα η ασφαλιστική αγορά είναι πολλά – κι ο καθένας μπορεί να «φτιάξει» το δικό του, που είναι συμβατό με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του – και το κυριότερο είναι σίγουρα πολύ πιο οικονομικά από το κόστος αποκατάστασης της ζημιά. Μάλιστα τα προφερόμενα ασφαλιστικά συμβόλαια παρέχουν ευρεία γκάμα καλύψεων και για πολλές κατηγορίες κινδύνων, όπως οι προαναφερόμενοι. Η διάρκεια του συμβολαίου είναι 12 μήνες και η ισχύς του αρχίζει από την ημερομηνία που αναφέρεται σ΄ αυτό – με την προϋπόθεση ότι θα έχει πληρωθεί η πρώτη δόση ή το συνολικό ασφάλιστρο, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με την ασφαλιστική εταιρεία.

Ο τρόποςπληρωμής των ασφαλίστρων είναι είτε με την καταβολή μετρητών είτε με την παροχή πάγιας εντολής σε πιστωτική κάρτα.