Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη λήξη της παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης, το Euroworking Group που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Αν και δεν κατατέθηκε από την κυβέρνηση η λίστα των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, «καταγράφηκε πρόοδος» και οι εργασίες των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δύσκολα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδος ώστε να καταρτιστεί η λίστα των υποχρεώσεων που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ανάλογο θετικό κλίμα μεταφέρεται και από τη Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ, η οποία βλέπει με «καλό μάτι» την πρόοδο που καταγράφεται και την υιοθέτηση πιο ρεαλιστικής στάσης από ελληνικής πλευράς μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Ωστόσο η ευρωτράπεζα στην παρούσα φάση δεν αναμένεται να αλλάξει στάση. Όπως έλεγαν πηγές της το βράδυ της Τρίτης, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος ότι είχαν να κάνουν το έκαναν και από εδώ και πέρα απαιτείται συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Πράγμα που σημαίνει ότι η λύση για το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο εξαρτάται από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Για να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το δημόσιο, η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα για άμεση καταβολή των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην είσπραξη1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF που αφορούν κεφάλαια από το μαξιλάρι των 10,9 δις. Ευρώ του ΤΧΣ που επεστράφησαν στο EFSF με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Και οι δύο περιπτώσεις δεν θεωρούνται απλές, καθώς απαιτείται έγκριση από τον Eurogroup ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και πολιτική απόφαση.

Στην μεν περίπτωση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δις. Ευρώ θα πρέπει να υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις κάτι που μπορεί να αφορά την ψήφιση κάποιων αλλαγών ή την προώθηση κάποιας ιδιωτικοποίησης.

Για τα κεφάλαια του EFSF μπορεί να δοθεί το ΟΚ για τη μεταφορά τους στο ΤΧΣ και στη συνέχεια την κατάθεσή τους στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσα από το οποίο χρηματοδοτείται εμμέσως το δημόσιο ταμείο.

Το θέμα συζητήθηκε στο σημερινό Euroworking Group και υπήρξε πρόοδος, όμως και στην περίπτωση αυτή σχετική απόφαση, πέρα των όποιων τεχνικής και διαδικαστικής φύσεων θεμάτων που πρέπει να λυθούν, συνδέεται με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά. Ως εκ τούτου δεν αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για τη μεταφορά τους στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.

Πάντως, οι ανάγκες του κράτους είναι πιεστικές. Το Δημόσιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει να καταθέσει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις συνολικού ύψους 1,8 δις. Ευρώ τα οποία φαίνεται να καλύπτει με δανεισμό κυρίως από φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ κλπ) και στη συνέχεια θα πρέπει να πληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου η μπόμενη δόση του ΔΝΤ ύψους 465 εκατ. Ευρώ,

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΚΤ, η χρηματοδότηση της χώρας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις και η Αθήνα φαίνεται να έχει πάρει το μήνυμα και προωθεί και μεταρρυθμίσεις με εισπρακτικό αποτέλεσμα όπως μέτρα για την τόνωση των φορολογικών εσόδων(ΦΠΑ) και την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του φετινού προϋπολογισμού, η οποία όμως δεν έχει ακόμη μετρηθεί καθώς δεν έχει καθοριστεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος.

Επίσης οι δανειστές επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ασφαλιστικό λόγω του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού αντίκτυπου που έχουν. Επίσης ζητούν αλλαγές σε εργασιακά θέματα και στην αγορά ενέργειας. ​

Λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη εκπρόσωπος του EFSF απέρριψε το νομικό σκέλος αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα να εξεταστεί περαιτέρω.

Δήλωσε τα εξής:

«Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με το ποσό των ομολόγων επέστρεψε από το ΤΧΣ στο EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου . Υπήρξε συμφωνία ότι, νομικά, δεν υπήρχε επιπλέον ποσό που πληρώθηκε από το ΤΧΣ στο ΕFSF. Το EWG θα εξετάσει το πώς να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα σε εύθετο χρόνο».