Νέα σύννεφα στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις φέρνει δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κατασκόπευε τις κεκλεισμένων των θυρών συνομιλίες στην Ουάσινγκτον γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά με το Ιράν. Απώτερος στόχος ήταν, αναφέρεται, να χτίσει «οπλοστάσιο στοιχείων» για να τις τορπιλίσει.

Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει, μέσω «κύκλων», «απολύτως ψευδές» το δημοσίευμα.

Oι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων είναι ήδη αρκετά τεταμένες, σε σημείο που ο Λευκός Οίκος δεν δίστασε να δείξει την ενόχλησή του από την στάση του Νετανιάχου στο Παλαιστινιακό.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλείται αναφορές νυν και πρώην αμερικανών αξιωματούχων υποστηρίζοντας πως όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των «Έξι» με την Τεχεράνη, το Ισραήλ κατασκόπευε τις εσωτερικές διεργασίες στην Ουάσινγκτον, ως μέρος ευρείας εκστρατείας του Μπ.Νετανιάχου να τις υποσκάψει.

Πέραν της υποκλοπές συνομιλιών στην αμερικανική πρωτεύουσα, το Ισραήλ φέρεται να απέκτησε πρόσβαση και στα στοιχεία που προέρχονταν από επαφές στην Ευρώπη. Οι πληροφορίες φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο Κογκρέσο ώστε να ασκήσει εσωτερική πίεση εναντίον των συνομιλιών.

«Ο Λευκός Οίκος δεν εξοργίστηκε τόσο με την ίδια την κατασκοπεία όσο με το ότι στη συνέχεια το Ισραήλ έδωσε τα στοιχεία σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και άλλους για να μείωσει την υποστήριξη βουλευτών και γερουσιαστών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.