Το Μπαρμπάντος ετοιμάζεται να καταργήσει την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄της Αγγλίας από επικεφαλής του κράτους, σχεδόν 400 χρόνια αφότου αποικήθηκε για πρώτη φορά από τους Βρετανούς.

Το νησί του Ατλαντικού ήταν υπό τον έλεγχο του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1627 μέχρι την ανεξαρτησία του το 1966 και παρέμεινε συνταγματική μοναρχία έκτοτε.

Αλλά, ο πρωθυπουργός έχει καταστρώσει σχέδια για αλλαγή του πολιτεύματος: θέλει να γίνει το Μπαρμπάντος προεδρική δημοκρατία εν όψει της 50ής επετείου της ανεξαρτησίας του το επόμενο έτος.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, ο Φρέντελ Στούαρτ είπε σε συνάντηση του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος (DLP), ότι η αλλαγή θα συμβεί εντός του 2016.

Ο Τζορτζ Πίλγκριμ, γενικός γραμματέας του DLP, είπε ότι το νομοσχέδιο που θα προτείνει την κατάργηση της μοναρχίας θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αλλά η κυβέρνηση δεν αναμένει καμμία αντιπολίτευση.

«Αυτό θα είναι το επόμενο σημαντικό βήμα στην πορεία της χώρας προς την εθνική κυριαρχία», πρόσθεσε.

Το Μπαρμπάντος θα διατηρήσει τους δεσμούς του με το βρετανικό στέμμα μέσω της συμμετοχής του στην Κοινοπολιτεία, τόνισε.

Η επίσημη ιστοσελίδα της βρετανικής μοναρχίας, λέει ότι η Βασίλισσα δεν συμμετέχει στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης στο Μπαρμπάντος, αλλά «συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό τελετουργικό και συμβολικό ρόλο».

«Η σχέση της Βασίλισσας με το Μπαρμπάντος είναι μοναδική», συνεχίζει. «Σε όλα τα εκεί καθήκοντά της, μιλάει και ενεργεί ως Βασίλισσα του Μπαρμπάντος, και όχι ως Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου».