Κλιμάκιο που αποτελούνταν από πραγματογνώμονα του Λιμεναρχείου και τεχνικό σύμβουλο της εταιρίας πήγαν το πρωί της Τρίτης στο High Speed 5, στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι όπου χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο 50χρονος προϊστάμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες πριν την εκδήλωση της φωτιάς ακούστηκε έκρηξη.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα συνελήφθησαν εννέα άτομα (ο τεχνικός ασφαλείας, ο καπετάνιος, ο Α΄μηχανικός και έξι υπεύθυνοι των συνεργείων), αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα και συνεχίζεται η προανάκριση για την υπόθεση από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο αναμένεται να επισκεφθεί κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ).
Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που ασχολούνται με ναυπηγικές εργασίες όταν ένα πλοίο αιτηθεί επισκευαστικές εργασίες η διαδικασία που ακολουθείται και τηρούν όλες οι εταιρείες είναι η εξής:
Τα επισκευαστικά συνεργεία όσα και αν είναι αυτά, καταθέτουν στο τοπικό λιμεναρχείο τις σχετικές άδειες στις οποίες αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων και οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν.
Επίσης όλες οι εργασίες επιβλέπονται στη συνέχεια από τον τεχνικό ασφαλείας ο οποίος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες ενώ επί του πλοίου υπάρχει επίβλεψη και από τον πλοίαρχο.
Σημείωναν ακόμη ότι στο τοπικό λιμεναρχείο υπάρχει πενταμελές κλιμάκιο επιθεώρησης στο οποίο συμμετέχει εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων της Ζώνης και της επιθεώρησης εργασίας. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους καθημερινά αλλά και για τακτά χρονικά διαστήματα σε όλα πλοία γίνονται επισκευαστικές εργασίες.

Η αντίδραση του κ. Θ. Δρίτσα

Από τη πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας τη Δευτέρα επικοινώνησε με την Εισαγγελέα Υπηρεσίας και ζήτησε ενημέρωση για την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία εισαγγελικής εποπτείας και διερεύνησης της υπόθεσης και έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και για άμεσο έλεγχο των εγγράφων αδειοδότησης των εκτελούμενων εργασιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση πρόθεση του υπουργού, είναι να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο του πλαισίου που διέπει την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση.

Ο κ. Δρίτσας με το υπ’ αριθμ. 1000/68/24.3.2015 έγγραφό του ζήτησε την κατεπείγουσα ολοκλήρωση των παρακάτω ενεργειών:

(α) με μέριμνα του αρμόδιου Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων από την ΥΑ υπ’ αριθμ. 8312.23Β/12/09 (ΦΕΚ Β 1132/11.6.2009) «Όροι, προϋποθέσεις και απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής, συντήρησης πλοίων», καθώς και από την ΥΑ υπ’ αριθμ. 3232/41/89/26.5.1989 (ΦΕΚ Β’400)

(β) με μέριμνα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων στο ΒΔ 135/1968 (Α’ 37)

(γ) με μέριμνα του διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων να διενεργηθεί έκτακτη επιθεώρηση αναφορικά με την πυρκαγιά στο Ε/Γ – Ο/Γ «High Speed 5» στον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα

(δ) την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά

(ε) την υποβολή από την ΕΛΥΔΝΑ της κατά νόμο προβλεπόμενης έκθεσης ατυχήματος.

Τα ναυτεργατικά σωματεία

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι τέτοιου είδους ατυχήματα στο σύνολό τους οφείλονται σε τραγικές ελλείψεις, στη λήψη και τήρηση των κανόνων ασφαλείας των πλοίων και της ναυσιπλοΐας.
Προσθέτει επίσης ότι ευθύνες του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι σοβαρότατες, ενώ κάνει λόγο για έλλειψη βούλησης των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου να προβαίνει σε ουσιαστικούς ελέγχους που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στα πλοία και την θάλασσα.
Η ΠΕΝΕΝ απαιτεί να γίνει ουσιαστικός έλεγχος αναφορικά με τις αιτίες του χθεσινού θανατηφόρου ατυχήματος και να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες σε όσους έχουν εμπλοκή σε αυτό.