Την εκτίμηση ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα στο 50-50 εξέφρασε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Σόρος εξέφρασε την ανησυχία ότι η διάσωση της χώρας θα μπορούσε να πάει στράφι (down the drain) και ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η ελληνική υπόθεση είναι μια χαμένη υπόθεση για όλους (lose-lose game) και ότι ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση.

«Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή πληγή εδώ και καιρό, η οποία έτυχε λάθος αντιμετώπισης από την αρχή από όλες τις πλευρές», τόνισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Λονδίνο ο 84ετής Σόρος προειδοποίησε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των θεσμικών οργάνων που μετέχουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτυχία που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός της ζώνη του ευρώ. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπής και μπορώ να δω και τις δυο πιθανότητες», ανέφερε.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων είπε αυτή η εξέλιξη δημιουργεί διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Αυτό ίσως δημιουργεί μερικές μεγάλες ευκαιρίες για τα hedge funds, αλλά εγώ δεν μετέχω πια σε αυτή την αγορά», είπε.