«Το φαινόμενο έχει λάβει τραγικές διαστάσεις. Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου είχαμε 1.000 παραπάνω συλλήψεις μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από τις αντίστοιχες που κατεγράφησαν στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και όπως φαίνεται η κατάσταση σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια έχει αντιστραφεί».


Η επισήμανση αυτή, αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος –Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 12 ωρών –από την Κυριακή το βράδυ μέχρι την Δευτέρα το πρωί –είχαν εντοπιστεί και διασωθεί πάνω από 330 μετανάστες που είχαν μπει παράνομα στη χώρα μας.
Όπως σημείωναν στελέχη του Λιμενικού «όσο θα βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες καθώς είμαστε στη άνοιξη και έρχεται και το καλοκαίρι, θα αυξηθούν οι απόπειρες μεταφοράς μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τη χώρα μας».
Τόνιζαν ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια κατά τους χειμερινούς μήνες μειώνονταν η ροή «κάτι που ωστόσο δεν συνέβη φέτος καθώς υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών –κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία –που μην έχοντας αλλού να πάνε καθώς έχουν καταστραφεί οι εστίες τους κοιτάζουν ως διέξοδο μόνο προς τη Δύση».

Στο Αιγαίο καθημερινά περιπολούν οι λιμενικοί με τα σκάφη τους, ενώ στην επιχείρηση φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων συνδράμει το Πολεμικό Ναυτικό και η δύναμη της Frontex.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος «η παρουσία μας είναι ενισχυμένη με εντατικές περιπολίες και δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Στόχος μας πάντα να εντοπίζουμε όσους επιχειρούν να μπουν στη χώρα μας και να διασώζουμε όσους κινδυνεύουν».
Το θέμα της διαρκώς αυξανόμενης ροής μεταναστών προς τη χώρα μας αναμένεται να συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex όπου αναμένεται τα στελέχη του Λιμενικού να κρούσουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Παράλληλα θα ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αύξηση της συνδρομής του Frontex σε προσωπικό, επιχειρησιακά μέσα και εξοπλισμό για να εκφράσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.
Επιπλέον θα συνεχιστεί η «θωράκιση» των λιμανιών – πυλών εξόδου της χώρας (Πάτρα και Ηγουμενίτσα) προς την Ιταλία καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας επιδιώκουν να ταξιδέψουν προς την Ιταλία και από εκεί προς χώρες της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Ως προς τις υπηκοότητες των μεταναστών οι αξιωματικοί του Λιμενικού στάθηκαν κυρίως στους Αφγανούς. Ενδεικτικά πέρυσι από τις 40.000 συλλήψεις περίπου οι 14.000 ήταν Αφγανοί.
Όπως έλεγαν «οι μετανάστες από το Αφγανιστάν συνήθως επιλέγουν πως προορισμούς την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Ωστόσο μετά την εφαρμογή προγράμματος της Αυστραλίας να αποτρέπει μετανάστες να έρχονται στη χώρα της οι Αφγανοί έστρεψαν πλέον το ενδιαφέρον τους προς την Ευρώπη».