Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Αυτή τη φορά οι επιστήμονες δεν διερεύνησαν τις επιπτώσεις που θα έχουν στο φυσικό περιβάλλον οι συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές αλλά τις επιπτώσεις που θα έχουν στη διατροφική μας απόλαυση . Οπως αναφέρουν, μια σειρά από τροφές ευρείας κατανάλωσης θα υποστούν διάφορες αρνητικές για την οδοντοστοιχία και τον ουρανίσκο μας μεταβολές.


Οι αλλαγές

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσουν σε διάφορα ζώα που καταναλώνει καθημερινά ο άνθρωπος(βοοειδή, χοίρους, κοτόπουλα) αύξηση του άγχους τους. Αυτό το «θερμικό στρες», όπως το αποκαλούν οι ερευνητές, θα κάνει τόσο το βοδινό όσο και το χοιρινό κρέας πιο σκληρά από ό,τι είναι σήμερα ενώ το κρέας του κοτόπουλου θα γίνει πιο ινώδες.

Τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και άλλα λαχανικά θα έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος ενώ θα αλλοιωθεί προς το χειρότερο η γεύση αλλά και η υφή των καρότων. Οι αυξημένες θερμοκρασίες θα μειώσουν την ποσότητα των πρωτεϊνών του γάλακτος, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα των τυριών που θα παράγονται από αυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να οδηγήσει και σε αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών σε καλλιέργειες βασικών αγαθών όπως της πατάτας.