Την ανάγκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αντιμετωπίσει τη σημερινή του συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ «πρακτικά και ρεαλιστικά έχοντας ως κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν «λόγια για εσωτερική κατανάλωση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται, και αναφερόμενος στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τη γερμανίδα καγκελάριο χαρακτηρίζει ως «θέατρο» της υπερήφανης διαπραγμάτευσης το να ενημερώνει, όπως λέει, τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις.

«Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες. Ελπίζω και προτρέπω τον κ. Τσίπρα, πρακτικά, ρεαλιστικά να αντιμετωπίσει τη σημερινή συνάντησή του με την καγκελάριο και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση» δήλωσει ο κ. Σαμαράς.

Απάντηση Σακελλαρίδη: « Ο Σαμαράς είναι συνηθισμένος στο ρόλο του ικέτη»

«Ο κ. Σαμαράς, είτε δεν αντιλαμβάνεται τι διαβάζει, είτε συνηθισμένος στον ρόλο του ικέτη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε σχόλιό του σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, για την επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως σημειώνει ο κ. Σακελλαρίδης «στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση λέει στον ελληνικό λαό. Ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση, διατυπώνει το αυτονόητο για την καταβολή μισθών και συντάξεων και θέτει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φλεβάρη. Όλα όσα δηλαδή λένε τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και βδομάδες και όσα ειπώθηκαν στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης! Και αυτό φαίνεται στον κ. Σαμαρά διγλωσσία!»

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες σε κορυφαίο επίπεδο για να διασφαλίσει όχι μόνο τη ρευστότητα, αλλά να δώσει ανάσα στην οικονομία και την κοινωνία. Και τα κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για αυτά τα ζητήματα στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα και δόθηκαν λύσεις. Και όλα αυτά, ενώ ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός, μάς είχε συνηθίσει να αναμένει ματαίως να συναντηθεί με ηγέτες όταν απεύθυνε αιτήματα. Επομένως μαθήματα διαπραγμάτευσης δεν θα πάρουμε».

«Ας κρίνουν οι πολίτες με βάση τους δύο ψηφισμένους νόμους -για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές- για το αν η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους. Ας κρίνουν οι πολίτες, αν ο Αλέξης Τσίπρας «κλαίγεται» στους Ευρωπαίους ηγέτες, με βάση την επιστολή. Και ας κρίνουν οι πολίτες τι έπραττε ο κ. Σαμαράς σε αντίστοιχες περιστάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Νοn Paper της ΝΔ για την επιστολή Τσίπρα σε Μέρκελ

1. Ο κ. Τσίπρας, στις 20 Φεβρουαρίου 2015, συνυπέγραψε τη συμφωνία του Eurogroup, ζητώντας «χρόνο» για να καταθέσει, υποτίθεται άμεσα, τα μέτρα που θα λάβει για να ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Με την ίδια συμφωνία αποδέχθηκε η οποιαδήποτε εκταμίευση να γίνει μετά το πέρας της θετικής αξιολόγησης από την Τρόικα και την έγκριση του Eurogroup.

2. Στις 15 Μαρτίου 2015 στέλνει επιστολή στην Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ, όπου ανακαλύπτει ότι έκανε λάθος προηγουμένως! Δεν ήθελε μόνο «χρόνο», ήθελε και έκτακτα δανεικά! Και εκλιπαρεί για παρέμβαση της κας Μέρκελ, ώστε κατά παράβαση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, να λάβει κάποια χρήματα άμεσα! Και εκεί που δεν ήθελε άλλα δανεικά,ζητάει εκτάκτως ρευστότητα απ’ οπουδήποτε: από τις δόσεις, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από αύξηση του πλαφόν για τα έντοκα. Κι ενώ ειδικά το τελευταίο θα έχει πολύ δυσμενείς συνέπειες στην πραγματική οικονομία. Γιατί θα στέγνωνε πλήρως κάθε δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού της Οικονομίας.

3. Σε συνέχεια αυτής της επιστολής, στις 20 Μαρτίου 2015, προκαλείται έκτακτη σύσκεψη με ηγέτες κρατών και θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στην οποία ο κ. Τσίπρας ζητάει εκτάκτως ρευστότητα, για να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική ασφυξία που ο ίδιος προκάλεσε. Αντί για αυτό, όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι η επαναβεβαίωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου 2015, δηλαδή πρώτα μέτρα, μετά αξιολόγηση από την Τρόικα και μετά έγκριση από το Eurogroup! Ενώ η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπονοεί ότι «οι κακοί εταίροι στραγγαλίζουν την Ελληνική Οικονομία», γιατί δεν της δίνουν τα χρήματα που η ίδια η κυβέρνησή τους διακήρυσσε μέχρι πριν λίγο ότι… «δεν χρειάζεται»!

4. Και κάτι τελευταίο. Για να καλύψει τις τρομακτικές ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας, στην επιστολή του, στις 15 Μαρτίου 2015, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης Α. Σαμαρά, εκφράζοντας το γελοίο «επιχείρημα» ότι έχει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Μνημονίου, που ο κ. Τσίπρας θα καταργούσε!

Η αλήθεια είναι, όμως, εντελώς διαφορετική: Η κυβέρνηση Α. Σαμαρά ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 την εντολή του ελληνικού λαού να κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, να αντιμετωπίσει την κρίση και να αναστρέψει τη βαθιά ύφεση. Όσα υποσχέθηκε, παρά την άκαιρη ανατροπή της, τα πέτυχε: Εξάλειψε τα τεράστια «δίδυμα ελλείμματα» (δημοσιονομικό και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), μετέτρεψε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα και τη βαθιά ύφεση του 7,1% το 2011 σεανάπτυξη 0,8% το 2014! Και εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι άκαιρες εκλογές, που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε, το 2015 θα ήταν μια χρονιά υψηλής ανάπτυξης και ταχείας αποκλιμάκωσης της ανεργίας, όπως όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν. Επίσης, επί κυβερνήσεως Α. Σαμαρά δεν υπήρχε καμία ανησυχία αν στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ούτε αν η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της

Αντί να χτίσει ο κ. Τσίπρας σε αυτά τα επιτεύγματα, εγκλωβίστηκε στις αντιφάσεις του, έχασε πολύτιμο χρόνο, στράγγισε όλα τα αποθέματα του Κράτους και των τραπεζών, έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών και τώρα εκλιπαρεί για δανεικά, για να μπορέσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις …

Και τέλος εμφανίζεται επί δύο μήνες να κάνει δήθεν «υπερήφανη διαπραγμάτευση», ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι στην πραγματικότητα αποδυνάμωσε τη θέση της χώρας κι έφτασε στο σημείο να εκλιπαρεί τους δανειστές να του δώσουν χρήματα!