Η πολιτική βούληση, ακόμη κι αν είναι ισχυρή, δεν είναι αρκετή σε αυτό το στάδιο, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα ξεμπλόκαραν τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο, κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να τρέξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε το δικό του μήνυμα:

«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να προυσιάσουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες. Την περιμένουμε τώρα» πρόσθεσε.

«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση από μόνη της δεν είναι αρκετή, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, πολιτικές συνομιλίες ίσως γίνουν στις Βρυξέλλες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία -υπάρχει ο χρόνος για τα λόγια και τις δηλώσεις, αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά» είπε ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα -στην επταμερή και στη Σύνοδο Κορυφής- σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει άμεσα πλήρη κατάλογο κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων, ο οποίος θα εγκριθεί από τους θεσμούς, στη συνέχεια θα λάβει το πράσινο φως από το Eurogroup, για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση προς τη χώρα που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ρευστότητας.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψαν οι FT, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην κ. Μέρκελ, με την οποία την προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψεις τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση, προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών.