Τη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για τον τουρισμό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, απευθυνόμενη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ). Στο πλαίσιο σύνθεσης του Οδικού Χάρτη του Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής για τον Τουρισμό, η ίδια αναμένει από το ΞΕΕ κατηγοριοποιημένα όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης και δημιουργίας θετικού κλίματος για τον τομέα, υπογραμμίζοντας ότι «ο τουρισμός ενώνει τους Ελληνες και τους λαούς, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Πολιτικοί και ΜΜΕ, πρέπει να συμβάλλουμε στη δημιουργία θετικού κλίματος, ψυχολογίας και εικόνας στο εξωτερικό, ειδικά αυτή την εποχή που κλείνονται τα τουριστικά πακέτα. Εφόσον όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης και ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, απαιτείται υπεύθυνη στάση από όλους για να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας μας».
Απευθυνόμενη στα μέλη του Δ.Σ. του ΞΕΕ, η κυρία Κουντουρά δήλωσε ότι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί κυρίαρχο στόχο του υπουργείου και ήδη αναζητούνται λύσεις για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας. Χαρακτήρισε το υπουργείο Τουρισμού ως εργαλείο επίλυσης προβλημάτων της τουριστικής επιχειρηματικής κοινότητας, αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι ήδη γίνονται παρεμβάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση έκδοση βίζας από συγκεκριμένες χώρες, όπου παρατηρούνται προβλήματα.
Στόχος της, τόνισε, είναι η συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα αποτελέσει συνεκτικό παράγοντα μεταξύ περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την άμεση αντιμετώπιση των ζητημάτων που δυσφημούν την εικόνα των τουριστικών προορισμών, ενώ αναγνώρισε τον θεσμικό ρόλο του ΞΕΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο αποτελεί θεματοφύλακα της ποιότητας του ελληνικού τουρισμού και σημείωσε ότι τον θεσμικό του ρόλο συνθέτουν και ενισχύουν σήμερα, μεταξύ άλλων, η αρμοδιότητα της κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων, η έγκριση των τίτλων τους, το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Ανέφερε ενδεικτικά τις μελέτες που διενήργησε το ΞΕΕ για το Sharing Economy, την άμβλυνση της εποχικότητας, τον τουρισμό Τρίτης Ηλικίας, τον Ιατρικό Τουρισμό κλπ., ενώ ζήτησε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το υπουργείο στο οποίο το Επιμελητήριο είναι και εποπτευόμενος φορέας.