Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ερωτηθεί, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, για τις συνέπειες που έχει στην οικονομία της Ευρωζώνης η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και για τη στάση της ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η ΕΚΤ απέρριψε πρόταση του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας των Τραπεζών να απαγορευθεί στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η αύξηση του χαρτοφυλακίου εντόκων γραμματίων τους, λόγω της ανησυχίας ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μία πρόοδο σε πολιτικό επίπεδο.

To Bloomberg σημειώνει ότι μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάνει χαρακτηριστικά αισιόδοξες δηλώσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Μία βιώσιμη ανάκαμψη συνεχίζεται. Μπορούμε εύλογα να είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές» δήλωσε στις 16 Μαρτίου. Τα στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα, πιθανόν να ενισχύσουν τις δηλώσεις του, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έλαβαν μακροπρόθεσμα δάνεια ύψους 98 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα από την ΕΚΤ, ένα ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από τις προβλέψεις, κάτι που αποτελεί μία ένδειξη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα συμμερίζονται την αισιοδοξία της ΕΚΤ.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το απροσδόκητα μεγάλο ενδιαφέρον αντανακλά τις προσδοκίες των τραπεζών ότι αυξάνεται η ζήτηση πιστώσεων. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη μπορεί να δείξουν ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης πιθανόν να αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά από το 2012.