Τις θέσεις τους στη γραμμή της αφετηρίας παίρνουν οι γάλλοι Σοσιαλιστές, το κεντροδεξιό UMP και το Εθνικό Μέτωπο για τις περιφερειακές εκλογές: Οι κάλπες του πρώτου γύρου στήνονται και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τις δυνάμεις της Μαρίν Λεπέν σε ενίσχυση. Η κάλπη έχει καταστεί μέτρο της απήχησης και των βάσεων που χτίζει το Εθνικό Μέτωπο (FN), μετά την ανάδειξή του σε πρώτη δύναμη στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ξανά το FN στην πρώτη θέση για τον α’ γύρο, με δεύτερους τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς και σε απόσταση τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Όσο κι αν ο δεύτερος γύρος αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την επικράτηση υποψηφίων του FN, επανάληψη του «σεισμού» των ευρωεκλογών θα ήταν ηχηρότατη.

Οι Σοσιαλιστές έχουν προσπαθήσει να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποιεί για τον «κίνδυνο Λεπέν», την οποία, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, βλέπει «προ των πυλών της εξουσίας».

Για το «νούμερο δύο» της γαλλικής ηγεσίας, η κάλπη έχει ιδιαίτερη σημασία: Είναι η δεύτερη εκλογική μάχη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, μετά τον όλεθρο των ευρωεκλογών. Υπολογίζεται ότι οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το ένα τρίτο από τις «καρέκλες» που ελέγχουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην κεντροδεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το FN. Παράλληλα, στον δεύτερο γύρο θα δοκιμαστεί και η προσωπική εσωκομματική του γραμμή για την στάση απέναντι στη Λεπέν.

Επισήμως, η γραμμή του κόμματος ήταν μέχρι πρότινος (μετά την κάλπη στην Ντουμπς), πως όπου η επιλογή γίνεται μεταξύ Σοσιαλιστή και υποψηφίου του FN, η κεντροδεξιά δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο. Η γραμμή εκείνη είχε αμφισβητηθεί και στο εσωτερικό του UMP και μένει να φανεί τι έκταση θα πάρουν αποκλίσεις στη γραμμή του λεγόμενου «δημοκρατικού μετώπου» (δηλαδή αναγκαστικής στήριξης σοσιαλιστών υποψηφίων).