Χρυσή Βουλή

Εκλειψη έχουμε όταν η σκιά της σελήνης πέσει πάνω στη γη

Κάτι άρχισε να γίνεται: γέμισαν άνθη η βερικοκιά και η αμυγδαλιά μέσα σε μια εβδομάδα –ναι, ημερολόγιό μου: μέσα Μαρτίου και ούτε οι αμυγδαλιές δεν είχαν ανθίσει, κάτι δειλά μπουμπούκια είχαν πετάξει. Κράτησε πολύ ο χειμώνας φέτος και δεν ήταν τα κρύα αλλά οι βροχές που ταλαιπώρησαν τη Ζωική και φυτική Δημοκρατία της περιοχής, όπως είπαμε ότι θα ονομάζουμε στο εξής αυτά που οι αντιδραστικοί αποκαλούσαν βασίλεια. Εχουν μουλιάσει τα πάντα.

  • Πού το πάει, αλήθεια, η «πρόεδρος της Χρυσής Βουλής» Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ετοιμάζεται να ηγηθεί προσωπικά της συμμαχίας των βέρων αντιμνημονιακών απέναντι στους γιαλαντζί αντιμνημονιακούς συντρόφους της που ίσως οδηγήσουν την κυβέρνηση σε συμβιβασμό; Ή αντιθέτως έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, να οικοδομήσει το ευρύτερο δυνατό αντιμνημονιακό μέτωπο απέναντι στις διεφθαρμένες μνημονιακές δυνάμεις; Και στις δύο περιπτώσεις, η συνδρομή της Χρυσής Αυγής κρίνεται απαραίτητη. Το βέβαιο είναι πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανοίγει τον δρόμο των σχέσεων συνύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ με το νεοναζιστικό κόμμα.
Στο κάτω-κάτω, τι χωρίζει τη ΧΑ από τους ΑΝΕΛ; Αν υποθέσουμε ότι οι χρυσαυγίτες κατάλαβαν πως με δολοφονίες και τρομοκρατία δεν θα πάνε πολύ μακριά, το πολύ ένα τσιγάρο δρόμος είναι η απόσταση. Τώρα που θα βγουν οι ηγέτες τους από τη φυλακή, θα δούμε. Μου φαίνεται θα είναι απολύτως θεσμικοί, έχουν άλλωστε και δίκες μπροστά τους. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, από κωμική, αρχίζει να γίνεται τραγική η πολιτική φιγούρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
  • Χελιδόνι, ούτε για δείγμα. Η φωλιά στη βεράντα περιμένει τους κτήτορές της να γυρίσουν, ως τότε επωφελούνται τα ενδημικά σπουργίτια, τα βλέπω να την τριγυρνούν συνέχεια –ένα άτυχο από αυτά ήρθε και έπεσε με φόρα πάνω στο τζάμι της βεραντόπορτας· πάει καλιά του το καημένο. Το έθαψα στον κήπο, κάτω από κυπαρίσσι.
Φορολογικά κρυοπαγήματα
  • Οι Συριζαίοι της περιοχής είναι νεκροζώντανοι. Απογοήτευση μεγάλη –ήσαν σίγουροι πως θα άνθιζε την άνοιξη το λεφτόδεντρο που τόσα χρόνια επιμελώς καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η άνοιξη αργεί, είπαμε. Οι επαγγελματίες έχουν τεράστιο πρόβλημα, ούτε σκιά πελάτη δεν πέφτει στα κατώφλια των μαγαζιών τους.
Η οικονομία έχει παγώσει: οι έχοντες έστειλαν και τα τελευταία ευρώ στο εξωτερικό ή τα έκρυψαν στους καταψύκτες, να είναι φρέσκα και ανταλλάξιμα αν περάσουμε στη δραχμή και να διατηρήσουν την κόμη τους ακέραια αν κουρευτούν οι καταθέσεις.
Οι μη έχοντες που περίμεναν επιδόματα έχουν φρίξει που ακούν πως θα πηγαίνουν με κάρτα να ψωνίζουν τρόφιμα –«έτσι καταλαβαίνουν στην Αθήνα την αξιοπρέπεια;» αναρωτιούνται.
Ολοι έχουν πάθει ναυτία από τους ελιγμούς του μεθυσμένου καραβιού της συγκυβέρνησης ανάμεσα στις ξέρες. Επιτυχημένους ελιγμούς ως τώρα, πρέπει να παραδεχθούμε –αλλά το ερώτημα είναι γιατί πηγαίνει έτσι, κόστα-κόστα δίπλα στη βραχώδη ακτή, και δεν ανοίγεται στα ασφαλή νερά του πελάγους.
Γιατί το τσούρμο δεν ξέρει από αρμενίσματα, ημερολόγιό μου. Για τα βουνά, τα ξέρουν όλα –να σου πουν με λεπτομέρειες ποιος καπετάνιος του ΕΛΑΣ έδωσε μάχη σε κείνη τη ραχούλα εκεί πάνω. Αλλά δεν έχουν ιδέα τι λέει η τάδε οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έγραψαν οι επίτροποι στις επίπεδες Βρυξέλλες, για την οποία δούλευαν χρόνια και χρόνια με κράτη-μέλη, λόμπι, συνδικάτα, διεθνείς οργανισμούς, δημόσιες επιχειρήσεις.
Και έτσι, αφού αφηγηθεί τις λεπτομέρειες της μάχης του ΕΛΑΣ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτει δακρυσμένος «θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών αν ιδιωτικοποιήσω τη ΔΕΗ» –το μεθυσμένο καράβι ξανατραβάει για την ξέρα.
  • Δώστε και σώστε ως τις 27 Μαρτίου –ό,τι έχετε ευχαρίστηση, να σ’χωρεθούν τα πρόστιμά σας και να βοηθήσετε την περήφανη κυβέρνησή μας να πληρώσει τις δόσεις. Πατριωτικό καθήκον δύσκολο, όπως την εποχή του έπους της Αλβανίας: θα πάθει ο άλλος κρυοπαγήματα να βγάλει από τον καταψύκτη τα ευρώ να τα δώσει στη Νάντια Βαλαβάνη.
  • Δυσκολότερο και από το να συμμετέχεις σε συγκέντρωση αξιοπρέπειας και συμπαράστασης –αλλά και αυτές μας τέλειωσαν. Η απομάγευση της κυβέρνησης προχωράει ευτυχώς, αναζωογονούνται οι πιθανότητες να ξαναγίνουμε κάποτε κανονικοί άνθρωποι και να μη σπάμε αγάλματα.
Κατρουγκαλισμοί, βαρουφακισμοί, κ.τ.λ.
Βασανιζόμαστε ανάμεσα στις ξέρες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θεμελιώσει την πολιτική του ηγεμονία. Γνωρίζει πως το 36% των εκλογών είναι συγκυριακό, μπορεί η φθορά να έρθει πολύ γρήγορα, η πτώση να είναι αντιστρόφως ανάλογη των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν –ακόμα και τα δύο δισεκατομμύρια που στέλνει ο φίλος Γιούνκερ μετά τη συνάντηση των 7, σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών είναι. Το αντίτιμο για να ανοίξει η συγκυβέρνηση τα βιβλία του κράτους στην τρόικα και να τελειώνουμε με τον φόβο του Grexit –αλλά ο φόβος του Graccident παραμένει.
Χρειάζεται χρόνο: οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που θα τους προστατεύσει με κατρουγκαλισμούς, η ιεραρχία όμως δεν είναι δική του. Μπορεί και να καθαιρέσει διά νόμου όλους τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων, όπως έκανε ο Μένιος Κουτσόγιωργας το 1982. Αλλά με τον ιδιωτικό τομέα, το κεφάλαιο που λέμε, τα πράγματα δεν λύνονται με τέτοιους νόμους. Τα πάρε-δώσε με την επιχειρηματική ελίτ θα πάρουν χρόνο, το ίδιο και με τις πρεσβείες των σημαντικών χωρών. Αυτοί δεν παραδίδονται με υποσχέσεις για λεφτόδεντρα και αξιοπρέπεια ώστε να ψηφίσουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ.
Το Graccident μπορεί να προέλθει από κατρουγκαλισμούς, λαπαβιτσισμούς, λαφαζανισμούς, κωνσταντοπουλισμούς, καμμενισμούς –ή από βαρουφακισμούς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο –που θα θέσουν σε δοκιμασία την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν μπλέξουμε σε τέτοια, χαιρέτα μου τον πλάτανο: θα καταψυχθούν και τα τελευταία ευρώ της επικρατείας.
Εχει να λύσει εξίσωση με πολλούς αγνώστους η ομάδα του Αλέξη Τσίπρα για να κατακτήσει την ηγεμονία που ονειρεύεται –το πιθανότερο είναι πως, ώσπου να γίνει αυτό, η οικονομία θα έχει καταρρεύσει και θα ηγεμονεύουν επί πτώματος.
  • Θυμήθηκα το καημένο το σπουργιτάκι που πήγε άδικα γιατί δεν ήξερε πως υπάρχουν φραγμοί που δεν φαίνονται, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μια και το αρκούδι είναι νηστικό, ας παίξουν οι μπάντες το αργόσυρτο «έχε γεια…», που είναι και μεσοτοιχία με το Κούγκι.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
nnn
Αν υποπτευθώ πως μας πάνε σε δημοψήφισμα, μα το θεό, θα ξεκινήσω αγώνα υπέρ ΚΙΔΗΣΟ. Ο ΓΑΠ τώρα δικαιώνεται!
Ετεροδημότις, Χαλάνδρι
nnn
Εφυγε με τη θηλιά στον λαιμό και γύρισε χωρίς θηλιά αλλά με άδεια χέρια. Καλά το αριστερό με τις μούντζες –άδειο και το δεξί της επαιτείας;
ΓΡΗΓ. ΒΑΡΕΛΑΣ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
nnn
Τριτοκοσμική χώρα η Ελλάς; Ας μην προσβάλλουμε τόσο εύκολα τον Τρίτο Κόσμο.
Γρηγόρης Μανινάκης, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
nnn
Οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ διαθέτουν ενισχυμένο ένστικτο αυτοσυντήρησης. Η άρνησή τους να συμμετάσχουν μαθητές σε διεθνή διαγωνισμό μαθηματικών (όπου πατώσαμε πανηγυρικώς) αποδεικνύει την ανεπάρκεια των δασκάλων και όχι των μαθητών.
Ηλίας Κ., @gmail.com
nnn
Αλλο να λες «θα μας αλλάζουν τα φώτα» και άλλο «θα αλλάξουμε λαμπτήρες». Ψυχολογικώς είναι ευεργετική αυτή η ασάφεια.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ
nnn
Πότε θα λειτουργήσει πάλι η κανονική (και υποβαλλόμενη στη βάσανο της εξέτασης εκ πολλών πολιτικών συντακτών) ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αντί της διανομής non paper και μέσω τηλεπαραθύρων που καθιέρωσε ο Κεδίκογλου και συνεχίζει ο Σακελλαρίδης; Είναι θέμα δημοκρατικής ομαλότητας, νομίζω.
Αμφισβητίας, @yahoo.com
nnn
Παίζαμε «κρυφτούλι» πιτσιρικάδες στις γειτονιές. Τώρα το παίζουν μεγάλοι (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, θεσμοί) στα πολυτελή ξενοδοχεία της Πρωτεύουσας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Μιλάμε άλλη γλώσσα με τους εταίρους: Πενταήμερη ζήτησε ο Τσίπρας (ως πρόεδρος του δεκαπενταμελούς), πενταμερή κατάλαβαν αυτοί.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ