Απειλή για την ακεραιότητα της Γεωργίας συνιστά η συνθήκη συμμαχίας και ουσιαστικής απορρόφησης της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία, τόνισε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτζ.

Η Ρωσία υπέγραψε την Τετάρτη σειρά συμφωνιών με τη Νότια Οσετία, η οποία έχει αποσχιστεί με ρωσική βοήθεια και στην οποία σταθμεύει ρωσικός στρατός από το 2008. Βάσει της λεγόμενης συμφωνίας «συμμαχίας και ενσωμάτωσης», την οποία υπέγραψαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ηγέτη της Νότιας Οσετίας Λεονίντ Τιμπίλοφ οι ρωσικές αρχές επεκτείνονται στην αστυνόμευση και στα τελωνεία της επαρχίας, ενώ ο ρωσικός στρατός αναλαμβάνει την υπεράσπιση των συνόρων της.

Από το 2008 και τον σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία, η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία διέθεταν αυτονομία στο πλαίσιο της Δημοκρατίας της Γεωργίας, χωρίς ωστόσο να έχουν το δικαίωμα απόσχισης, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύνταγμα της Σοβιετικής Ενωσης.

Εκτός από τη Γερμανία, τη συμφωνία έχουν καταγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της συνθήκης, καθώς επίσης και το ΝΑΤΟ, το οποίο έκανε σαφές λόγο για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε επίσης τη συμφωνία, τονίζοντας ότι ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου.