Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την Παρασκευή τη δημιουργία μιας περιφερειακής νομισματικής ένωσης, με τη συμμετοχή της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, χώρες-μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Ο Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή στη διάρκεια συνάντησής του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον ομόλογό του τού Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην πρωτεύουσα Αστάνα του Καζακστάν για να συζητήσουν οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις αυτές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μίας πολιτικής και οικονομικής ένωσης κρατών αποτελούμενης από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία μιας νομισματικής ένωσης» είπε ο Πούτιν αν και δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για την πρότασή του.

Οι πρόεδροι της Λευκορωσίας και του Καζακστάν δεν απάντησαν δημοσίως στην πρόταση Πούτιν, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μάλλον δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.

Ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε ακόμη την ελπίδα η ουκρανική σύγκρουση να τερματιστεί σύντομα και εξέφρασε την ελπίδα του να εφαρμόσουν ότι οι αρχές του Κιέβου τις συμφωνίες του Μινσκ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο περιέγραψε ως «καταστροφική» τη ρητορική για τις κυρώσεις, λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ρωσίας μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβίασε τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για την ανατολική Ουκρανία.

«Προτιμούμε να ασχολούμαστε με δημιουργικά θέματα, όχι με καταστροφικά θέματα όπως η ρητορική των κυρώσεων. Δεν συζητάμε το θέμα των κυρώσεων» είπε και τόνισε ότι η Ρωσία θα κινηθεί σύμφωνα με το εθνικό της συμφέρον.