Καμικάζι αιματοκύλισαν δύο σιιτικά τζαμιά κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι.

Τουλάχιστον 142 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, βάσει νεότερης δήλωσης αξιωματούχου του υπουργείου Υγείας, όταν συνολικά τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι στα τεμένη Μπαντρ και αλ Χασούς. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε μέσω Twitter το Ισλαμικό Κράτος

Καμικάζι ανατινάχθηκε αρχικά στο εσωτερικό του τεμένους Μπαντρ και στη συνέχεια δεύτερος βομβιστής ανατινάχθηκε εν μέσω του πλήθους που είχε καταληφθεί από πανικό και έτρεχε τρέχοντας προς τη έξοδο.

«Το αίμα ρέει σαν ποτάμι» δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες περιγράφοντας σκηνές τρόμου και φρίκης στο τζαμί.

Στο στόχαστρο επίθεσης αυτοκτονίας βρέθηκε με διαφορά μισής ώρας το τζαμί αλ-Χασούς στη βόρεια πλευρά της Σαναά.

Στα τζαμιά αυτά είναι γνωστό ότι προσεύχονται οι σιίτες πολιτοφύλακες Χούτι που πολεμούν τον πρόεδρο της Υεμένης Αμπραμπούχ Μάνσουρ Χάντι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah, που ελέγχεται από τους Χούτι, μετέδωσε ότι τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας απευθύνουν επείγουσα έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι επιθέσεις φέρουν τα σημάδια της Αλ Κάιντα και προσκείμενων οργανώσεων. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει διαμηνύσει να αντεπιτεθεί αφότου οι Χούτι πήραν τον έλεγχο της Σαναά τον Σεπτέμβριο και άρχισαν να προωθούνται στις ευρέως σουνιτικές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Υεμένης.

Οι επιθέσεις είναι οι πλέον αιματηρές μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη σχολή της αστυνομίας στη Σαναά, κατά την οποία 37 σκοτώθηκαν και 66 τραυματίστηκαν στις 7 Ιανουαρίου, όταν ακόμη η πρωτεύουσα δεν τελούσε υπό τον πλήρη έλεγχο των Χούτι.

Η βία μαστίζει την πρωτεύουσα, ενώ η Υεμένη βυθίζεται όλο και βαθύτερα στην κρίση.

Το αιματοκύλισμα των τζαμιών έρχεται μία ημέρα μετά τις συγκρούσεις στο Άντεν μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Αμπραμπούχ Μανσούρ Χάντι και ανταρτών που υποστηρίζουν τον προκάτοχό του, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Ο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε τον Φεβρουάριο από τη Σαναά όπου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, έκανε λόγο την Πέμπτη για «αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος» μετά την επίθεση εναντίον του προεδρικού του μεγάρου στο Αντεν, στο νότο της χώρας, όπου έχει πλέον την έδρα του.

Ο Χάντι μετέβη σε «ασφαλές σημείο» έπειτα από την επιδρομή και τις σφοδρές μάχες στο Αντεν μεταξύ δυνάμεων πιστών στον ίδιο και μαχητών υποστηρικτών των Χούτι.