Βελτίωση των στοιχείων στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού διαπιστώνουν οι αναλυτές της Eurobank για το α΄ δίμηνο του 2014, σημειώνουν ωστόσο πως η υστέρηση στα έσοδα παραμένει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Eurobank σε νέα της ανάλυση, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,243 δις ευρώ (πλεόνασμα) για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015.
Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν της τάξης των -189 εκ ευρώ (έλλειμμα) για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, οι αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το μήνα Ιανουάριο, εξαλείφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.
«Σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος υπήρξε βελτίωση, δηλαδή πιο κοντά στον στόχο, κατά 755 εκ ευρώ (από -923 εκ ευρώ στα -119 εκ ευρώ) και σε όρους ισοζυγίου η βελτίωση ήταν ίση με 800 εκ ευρώ (από -919 εκ ευρώ στα -119 εκ ευρώ)» τονίζουν στην ίδια ανάλυση.
Και προσθέτουν ότι «η βελτίωση που παρατηρούμε στα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δεν προήλθε από τον τομέα των εσόδων. Τουναντίον, τα έσοδα για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου παρουσίασαν υστέρηση έναντι του στόχου ίση με -963 εκ ευρώ (7,794 δις ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 8,757 δις ευρώ)».
Σύμφωνα με τη Eurobank, «η βελτίωση προήλθε από τον τομέα των δαπανών. Οι δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού εμφάνισαν υστέρηση έναντι του στόχου κατά -731 εκ ευρώ (7,745 δις ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 8,477 δις ευρώ) και το αντίστοιχο μέγεθος για τις δαπάνες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων ήταν ίσο με -112 εκ (238 εκ ευρώ έναντι του στόχου των 350 εκ ευρώ)».
Η τράπεζα σημειώνει ότι «για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου δεν καταφέραμε ως ελληνική οικονομία να ανακάμψουμε στον τομέα των εσόδων, απλά μειώσαμε περισσότερο τις δαπάνες μας. Η δεύτερη απόκλιση αντιστάθμισε σε έναν βαθμό την πρώτη και τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ισοζυγίου βελτιώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο».