Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη απομακρύνθηκε αυθαίρετη κεραία κινητής τηλεφωνίας, έπειτα από καταγγελία κατοίκων στο Αιγάλεω.

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, η κεραία κινητής τηλεφωνίας βρισκόταν στο δώμα οικοδομής, μολονότι αυτή ήταν κοντά σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία μεταξύ των προϋποθέσεων νομιμότητας μιας κεραίας, είναι η χορήγηση άδειας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η έγκριση δομικών κατασκευών από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του οικείου δήμου και η ύπαρξη περιβαλλοντικών όρων. Τυχόν ανάκληση αδειών κατασκευών κεραιών πραγματοποιείται από την ΕΕΤΤ, υπό τις προϋποθέσεις του κανονισμού αδειών κατασκευών κεραιών, καθώς και όταν υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση αρμόδιας υπηρεσίας ότι η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία.

Όπως αναφέρει η Αρχή, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν καταστεί οριστικές, οι υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν στη διαδικασία κατεδάφισης. Κρίσιμο ζήτημα είναι η παράνομη ηλεκτροδότηση των κεραιών, της οποίας ο έλεγχος γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διευθύνσεων ανάπτυξης των περιφερειών.

Μετά από σειρά παρεμβάσεων του Συνηγόρου και την ανάκληση της άδειας κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο περιφερειάρχης Αττικής εξέδωσε απόφαση για τη μη έγκριση περιβαλλοντικών όρων του υφιστάμενου σταθμού. Η Αρχή ζήτησε από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του δήμου να επισπεύσει τη διαδικασία απομάκρυνσης της κεραίας, η οποία τελικά διαπιστώθηκε ότι απομακρύνθηκε από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.