Απάντηση στο διάταγμα του προέδρου Ομπάμα που ανακηρύσσει τη Βενεζουέλα απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και επιβάλλει κυρώσεις εναντίον επτά υψηλόβαθμων στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έδωσε την Τετάρτη ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Φαρίντ Φερνάντες. «Καταδικάζουμε την απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας. Αυτές οι τακτικές θυμίζουν τις πιο σκοτεινές περιόδους της Λατινικής Αμερικής στις οποίες οι ΗΠΑ επενέβαιναν στρατιωτικά για να ρίξουν κυβερνήσεις. Το συγκεκριμένο διάταγμα αποτελεί νομικά και ρητορικά το τελευταίο βήμα πριν την στρατιωτική επέμβαση», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Φερνάντες τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει άλλη πολιτική διαδικασία ούτε άλλοι πολιτικοί όπως η Μπολιβαριανή Επανάσταση και οι Ούγκο Τσάβες και Νικολάς Μαδούρο που να έχουν διαστρεβλωθεί τόσο από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Η Βενεζουέλα παρουσιάζεται σαν μια αντιδημοκρατική χώρα, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμόζεται ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο».
Πριν από 16 χρόνια, ο Τσάβες ανάκτησε τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας _ που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως _ και πέτυχε «την δίκαιη αναδιανομή τους. Χάρη στο νέο σύστημα υγείας για τους μη προνομιούχους, που δεν είχαν δει γιατρό ποτέ στη ζωή τους, σώθηκαν 1.750.000 ζωές, 1.781.000 πολίτες έμαθαν γραφή και ανάγνωση, 900.000 σιτίζονται δωρεάν καθημερινά, 675.000 απέκτησαν ταυτότητες και πρόσβαση σε εκλογικά δικαιώματα, 3.400.000 έλαβαν οφθαλμολογική φροντίδα, 764.000 οδοντιατρική και 700.000 απέκτησαν δωρεάν σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Φερνάντες. «Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μειώθηκαν οι ανισότητες και η φτώχεια».
Θύμισε ότι κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση κέρδισαν και τις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που διοργανώθηκαν το 2012-13 παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών. «Αφού η κυβέρνηση δεν έπεσε μέσω εκλογών, οι ΗΠΑ και οι ακροδεξιοί πράκτορές τους στη Βενεζουέλα αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη βίαιη οδό». Ξεκίνησαν, πρόσθεσε, με τα βίαια επεισόδια του Φεβρουαρίου 2014 και συνέχισαν με οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας και την προσπάθεια να απονομιμοποιηθεί στην διεθνή κοινή γνώμη η ύπαρξη εναλλακτικής.
Ο κ. Φερνάντες σημείωσε ότι η Βενεζουέλα «έχει σεβαστή φωνή στη διεθνή κοινότητα» _ απόδειξη ότι «εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με 181 ψήφους στις 182». Επανέλαβε την επιθυμία που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Μαδούρο να πολλαπλασιάσει τους τομείς συνεργασίας με την κυβέρνηση Τσίπρα καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ χαμηλές.
Σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί η οικονομία της Βενεζουέλας δεν έχει διαφοροποιηθεί ώστε να μην εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου (το οποίο την καθιστά ευάλωτη στον οικονομικό πόλεμο) και αν είναι δίκαιο για τον έλληνα καταναλωτή να πληρώνει ακριβό πετρέλαιο για να διατηρεί το Καράκας την κοινωνική πολιτική του, ο κ. Φερνάντες παραδέχθηκε ότι «η Βενεζουέλα έχει πολύ δρόμο ακόμη για να διαφοροποιήσει την οικονομία της» και ότι οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει «χρειάζονται χρόνο για να φέρουν απτά αποτελέσματα». Όσο για τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, απάντησε ότι «η Βενεζουέλα πάντα υπερασπιζόταν την δίκαιη τιμή τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές καθώς και τη σταθερότητα της αγοράς. Το πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός μεσολαβητών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή».