Την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα σταματήσει από σήμερα Τετάρτη να υπόσχεται πως τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν χαμηλά διατυπώνει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να «εισφέρει αβεβαιότητα» στις χρηματοοικονομικές αγορές μετά την παρέλευση ετών κατά τα οποία προσπαθούσε να ηρεμήσει τα νεύρα των επενδυτών, με ρητές διαβεβαιώσεις ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Εν όψει της ολοκλήρωσης σήμερα της συνάντησης πολιτικής των στελεχών της Fed, αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν δηλώσει ότι θέλουν να σταματήσουν να υπόσχονται ότι θα διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια, κάτι που ερμηνεύεται ως προάγγελος αύξησης των επιτοκίων.

Με την αγορά εργασίας να ανακάμπτει και τον πληθωρισμό να αυξάνεται προς το στόχο του 2%, οι αξιωματούχοι της Fed ελπίζουν πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν, τουλάχιστον ρητορικά στην προετοιμασία του κοινού για ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Η Fed αναμένεται ότι θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους, εκτιμώντας ωστόσο σε κάθε στάδιο τις πληροφορίες σχετικά με το πώς εξελίσσεται η οικονομία.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι μια δοκιμασία για τους επενδυτές. Στη θεωρία, μια λιγότερο σαφής καθοδήγηση για τα επιτόκια από την Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό διότι οι επενδυτές θα είναι λιγότερο σίγουροι για το κόστος των κεφαλαίων.