Τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα στη Δήλο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να κλείσουν προσωρινά, για λόγους ασφαλείας, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Δήλου.

Η ΠΕΥΦΑ υπογραμμίζει, επίσης, πως οι προγραμματισμένες προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, από την 1η Απριλίου, δεν επαρκούν για την επαναλειτουργία του χώρου και του μουσείου με διευρυμένο ωράριο, στις αρχές Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Από 1ης Απριλίου, όταν θα προσληφθούν οι εποχικοί υπάλληλοι, προκειμένου να διευρυνθεί το ωράριο από 08.00 έως 20.00, θα υπάρχουν προβλήματα στην φύλαξη του συγκεκριμένου χώρου, διότι ο αριθμός που έχει προβλεφθεί είναι μικρότερος από αυτόν που απαιτείται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως η διπλοβάρδια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ.

Σύμφωνα με την Ένωση, παρατηρείται επίσης το φαινόμενο «το εποχικό προσωπικό που προσλαμβάνεται, να είναι υπεράριθμο για την μονή βάρδια και ελλιπές για την διπλή βάρδια, καθώς στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, έγιναν λάθη στην κατανομή του».

Οι αρχαιοφύλακες προειδοποιούν ότι υπάρχουν κι άλλοι μεγάλοι χώροι και μουσεία στους οποίους θα δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα για τον ίδιο λόγο.

«Η ΠΕΥΦΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά τη βούλησή της, ότι μπορεί να συμβάλει στο σωστότερο προγραμματισμό και κατανομή του φυλακτικού προσωπικού ανά χώρο, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια προβλήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.