Ο δήμος της Μόσχας θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας ως την 1η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν, προσθέτοντας ότι μειώνεται ο μισθός του ιδίου αλλά και των εκλεγμένων μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης κατά 10%.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη μείωση των υπαλλήλων μετά την Περεστρόικα» παραδέχθηκε ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Μόσχας, διευκρινίζοντας ότι οι απολύσεις αντιστοιχούν στο 30% των δημοτικών υπαλλήλων.

Οι απολύσεις αναμένεται να πλήξουν κυρίως υπαλλήλους της νομικής υπηρεσίας και της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων του δήμου της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Σεργκέι Σομπιάνιν, ο οποίος υπέγραψε την Τρίτη την απόφαση για τις απολύσεις, ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειωθούν οι μισθολογικές του απολαβές, όπως και αυτές των υπολοίπων μελών του δημοτικού συμβουλίου, κατά 10%.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στις δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, παράγοντες οι οποίοι σήμαναν τη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου σχεδόν κατά 50% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% έως 4% το 2015, ενώ ο πληθωρισμός υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 9% φέτος.