Η μεγάλη επιχείρηση των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από συμμαχικές πολιτοφυλακές για την ανακατάληψη του Τικρίτ από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διακόπηκε καθώς πλήθος εκρηκτικών μηχανισμών έχουν τοποθετηθεί από τους τζιχαντιστές σε όλη την πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

«Η μάχη για την ανακατάληψη του Τικρίτ θα είναι δύσκολη», εξήγησε ο Τζαουάντ αλ-Ετλεμπάουι, εκπρόσωπος της σιιτικής πολιτοφυλακής Ασαϊμπ αλ-Χακ (Ένωση των Ενάρετων) που μετέχει στην επιχείρηση, προσθέτοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει όλη την πόλη.

H επιχείρηση που άρχισε στις 2 Μαρτίου με χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικούς, πολιτοφύλακες κυρίως σιίτες, μέλη των κουρδικών δυνάμεων και σουνιτικών φυλών, επέτρεψε στις δυνάμεις αυτές να περικυκλώσουν τους τζιχαντιστές. Ωστόσο η εκδίωξή τους από την πόλη αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη.

«Έχουν τοποθετήσει βόμβες σε όλους τους δρόμους, στα κτίρια, σε γέφυρες, παντού. Οι αμυντικές αυτές προετοιμασίες είναι η αιτία για να σταματήσουν οι δυνάμεις μας την επιχείρηση. Χρειαζόμαστε δυνάμεις εκπαιδευμένες στον πόλεμο σε αστική περιοχή για να πραγματοποιήσουν την έφοδο», είπε υπογραμμίζοντας ότι οι τζιχαντιστές πολιορκούνταν στο εσωτερικό του Τικρίτ, «αλλά όταν πολιορκείσαι, πολεμάς σκληρά».

Η γραμμή του μετώπου δεν έχει αλλάξει εδώ και ημέρες από τότε που άρχισε η επιχείρηση προς το Τικρίτ (160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης), η μεγαλύτερη που διεξάγεται από τότε που το ΙΚ κατέλαβε μεγάλες εκτάσεις βορείως και δυτικά της Βαγδάτης πέρυσι.

Ο στρατηγός Αμπντέλ Ουάχαμπ αλ Σαάντι, ένας από τους σημαντικότερους διοικητές της επιχείρησης, ζήτησε την Κυριακή αεροπορική υποστήριξη από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό, ώστε η μάχη να συνεχιστεί και να εκδιωχθούν οι τελευταίοι τζιχαντιστές από το Τικρίτ.

Ο στρατηγός δήλωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός δεν προσέφερε καμιά αεροπορική υποστήριξη μέχρι τώρα λόγω της εμπλοκής του Ιράν στην επιχείρηση που είναι σε εξέλιξη.